vrijdag 19 april 2019

Ik las: 'Ganda 1 - Iunagos' geschreven door Dirk Willaert

Een historisch avontuur vol uitdagingen, liefde en rivaliteit


Iunagos

In Ganda loopt de ontstaansgeschiedenis van de Oost-Vlaamse stad Gent als een rode draad doorheen de verhalen. Maar niet alleen Gent is het decor. Belangrijke gebeurtenissen in huidig Vlaanderen en de omliggende regio's bepalen mee de avonturen van de personages.

Ganda 1 – Iunagos

Gent, 84 jaar voor het begin van onze jaartelling.
Tijdens een natuurverschijnsel bevalt Sarag van een zoon. De Ziener en invloedrijkste man van de stam beschouwt dit als een teken van de Goden en eert de jongen met de goddelijke naam: Iunagos.

Iunagos groeit op aan de ganda, de samenvloeiing van de rivieren Scaldis en Legia. Zijn boerderij staat op Spiekersheuvel, de laagste van de twee heuvels die tussen beide rivieren het landschap domineren. Wanneer hij elf winters oud is, groeit zijn vriendschap met Varanis, de dochter van de wolmeester, uit tot prille liefde. Ze beloven elkander om vier winters later hun eigen gezin en boerderij te stichten. Maar dat is zonder de plannen van de Ziener gerekend. Hij stuurt Iunagos weg naar de Heilige Eik. Betekent dit het einde van hun ontluikende liefde of lukt het Iunagos om Varanis voor zich te houden? Ondertussen bereiken onheilspellende tijdingen de ganda. 
Zal Iunagos zijn familie en vrienden ooit levend terugzien?
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

In het voorwoord vertelt de Vlaamse auteur over het ontstaan van de trilogie en zijn liefde voor archeologie. Hij geeft hier ook aan dat het boek is gebaseerd op academisch onderzoek, maar dat een stukje fictie is toegevoegd omdat het tenslotte een historische roman is en geen geschiedenisboek.

De tip van Dirk Willaert om achter in het boek de woordenlijst te raadplegen bij een cursief gedrukt woord of een onbekend woord, was heel welkom.
Ook de mooi getekende plattegronden met legenda's zorgen er voor dat je goed de bewegingen van de stam(men) kunt volgen, waardoor het geen 'ver van mijn bed' - verhaal werd. 
De hoofdstukken zijn voorzien van een titel en een vermelding van het jaar waarin ze zich afspelen.

Ik heb werkelijk genoten van dit verhaal dat zich afspeelt in de late IJzertijd. De gebruiken uit die tijd zijn heel geloofwaardig neergezet en het personage van de Ziener wordt steeds duidelijker; het is een wijs man die gebeurtenissen kan combineren waardoor hij vaak een conclusie kan trekken.
De beschrijving van de kleding die gedragen wordt is zo duidelijk dat je de garderobe voor je ogen ziet verschijnen.

Haat en nijd zijn emoties van alle tijden, zo ook in deze tijd. Zelfs misbruik is een groot onderdeel van dit verhaal. Bovendien zijn liefde, seks en humor aanwezig waardoor het een heel menselijk verhaal geworden is. 

De duidelijk beschreven personages waren tijdens het lezen geen fictieve personen maar konden heel dichtbij komen waardoor ik de een meer mocht dan de ander. De plattegronden voor in het boek zijn een mooie aanvulling op de beschrijvingen van de omgeving.
Een van mijn favoriete personages is Kogos, de verhalenverteller.

"De Legia stroomde in haar bochtige bedding door het vlakke landschap. Bij doorwaadbare plaatsen kruiste de weg vaak de rivier om ze aan de andere kant verder te volgen. Af en toe stroomde nu eens een brede rivier, dan weer een smalle beek de Legia in. Ze waren verschillende boerderijen en voorouderlijk grafheuvels, van kleine tot gigantisch grote, voorbijgereden."

In dit eerste deel heb ik Iunagos gevolgd in zijn jonge leven tot op het moment dat hij na een verblijf van vier winters in het Heilig Woud als jaarling terug kan keren naar de ganda.

Ik kijk er naar uit om te kunnen beginnen met lezen in Ganda 2 - Het volk van de adelaar.De auteur:

Dirk Willaert (1972) wilde op zijn 16e al de geschiedenis van zijn geboortestad Gent vertellen. In 2003 startte hij een jarenlang onderzoek, volgde les aan de Gentse Universiteit, worstelde zich door stapels boeken, ontmoette tal van archeologen, historici en heemkundigen en kwam uiteindelijk in contact met de wereld van levende geschiedenis. Dat laatste was voor Dirk Willaert een onuitputtelijke bron van informatie. De kennis en ervaringen die hij in die jaren vergaarde, maken dat zijn personages tot leven komen.

Iunagos koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Iunagos
Reeks: Ganda trilogie  #1
Auteur: Dirk Willaert
Illustraties door Dirk Willaert
Genre: historische roman
Uitgave: paperback, 374 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Gandaboeken, vierde druk oktober 2018
ISBN: 978 90 82495 81 2
NUR: 342

Ook verschenen in deze reeks van Dirk Willaert:


Met dank aan Uitgeverij Gandaboeken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.