donderdag 11 april 2019

In de schijnwerpers: 'Het verdrongen verhaal van een Vlaamse Waal' geschreven door John Vandekerckhove



Het verdrongen verhaal van een Vlaamse Waal

De wereld buiten onze muren evolueert traag van zwart-wit naar kleur op het televisiescherm in de refter. Vaak wil ik niet weten wat er aan de hand is. Het nieuws is altijd slecht. Voor televisiemakers isslecht nieuws goed nieuws, en goed nieuws slecht nieuws. Jonge mensen lopen op straat met
spandoeken waarop in grote letters ‘Walen buiten’ geschreven staat. En ondanks het onloochenbare feit dat ik in Vlaanderen ben geboren, beschouwen de leerlingen me als een indringer. Een buitenlander.

Sil is een kind van Verwaalste Vlamingen die, zoals zovele andere Vlamingen, jaren geleden emigreerden naar Wallonië. Op zoek naar een beter leven vluchtten hij en zijn familie uit de Vlaamse goot naar de ‘beloofde Waalse koolmijn’. Maar een voor een sluiten de mijnen…
Naast de teloorgang van de familie, die zich stap voor stap manifesteert, is er nog Sils onmogelijke, maar allesoverheersende verliefdheid voor de Vlaamse Nele.
(bron info: achterflap)

De auteur:

Bruggeling John Vandekerckhove (°1953) bracht als schrijver al twee jeugdboeken uit: Sporen in het zand en Spoorloos onder het zand. Deze avonturenromans verhalen over het nomadenvolk de Toeareg uit de Ténéréwoestijn, een gebied in de zuidelijke Sahara. 
Maar Vandekerckhove is meer dan enkel auteur: hij studeerde plastische en audiovisuele kunsten, en hield er als documentairemaker een indrukwekkend palmares op na. Zo werkte hij gedurende zo’n tien jaar voor kwaliteitszenders als de Britse BBC en de Amerikaanse NBC. 
Ook was hij docent en vakhoofd Documentaire aan het RITCS, de Erasmushogeschool te Brussel. Als deskundige en adviseur voor documentairefilm was hij verder verbonden aan het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Vandekerckhoves stem als documentairemaker weerspiegelt zich in zijn literaire werken, die feiten en fictie met elkaar verweven. 
In Het verdrongen verhaal  van een Vlaamse Waal komen al zijn passies en talenten tot een wonderlijke eenheid.

Het verdrongen verhaal van een Vlaamse Waal koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Het verdrongen verhaal van een Vlaamse Waal
Auteur: John Vandekerckhove
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 169 pagina's
Uitgever: Beefcake Publishing, eerste druk 2018
ISBN: 978 94 91144 91 2
NUR: 301

Met dank aan Beefcake Publishing voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.