maandag 29 april 2019

Ik las: De angst - C.L. Taylor

Soms laat je eerste liefde je niet los


De angst

In 'De angst' van C.L. Taylor loopt Lou van huis weg om met haar leraar Mike naar Frankrijk te vertrekken. Ze is ervan overtuigd dat hij haar grote liefde is, maar hij blijkt heel anders in elkaar te zitten en laat Lou gebroken achter.

Achttien jaar later ontdekt Lou dat hij een nieuw slachtoffer op het oog heeft en ze is vastbesloten te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt.
Maar Mike is een schurk van de ergste soort, en Lou moet ervoor waken opnieuw slachtoffer te worden...

Haar vader is inmiddels overleden en ze zal een keer terug moeten naar haar ouderlijk huis om de boerderij leeg te ruimen en schoon te maken zodat ze hem kan verkopen. Er is een goede reden waarom ze er al achttien jaar niet meer is geweest en ze ziet er tegenop om weer terug te stappen in de wolk van herinneringen.

De lekker korte hoofdstukken hebben als titel de naam van degene uit wiens perspectief we op dat moment mee mogen kijken naar de gebeurtenissen.
De verschillende terugblikken in het verleden zijn in cursief gedrukt, waardoor het verhaal fijn leest.
Alle karakters zijn duidelijk beschreven, waardoor je hun belevingen goed kunt begrijpen. Hier is niets uit de lucht gegrepen of ongeloofwaardig; de personages lijken levensecht!
De achtergrond van de auteur, met name haar studie psychologie zal hierin een grote rol gespeeld hebben.

"Ze kijkt van haar vader naar haar moeder en dan naar haar tante.
Ze denken dat ze me nog iets kunnen maken. Ze denken dat ik van slag ben. Ze denken dat het me iets kan schelen. Maar wat ze niet weten, is dat ik dood ben vanbinnen."

Wraak is een emotie die mensen kan bewegen dingen te doen die ze zonder dat gevoel nooit hadden kunnen doen. In 'De angst' is het nemen van wraak in allerlei vormen aanwezig. Soms is hetgeen beschreven wordt zelfs angstaanjagend te noemen.
Het manipuleren van kwetsbare personen is ook een onderwerp dat hier aan de orde komt. Het is vreselijk hoe een roofdier achter zijn prooi aan jaagt; hij neemt er ook de tijd voor zodat het niet opvalt.
Maar ook dwangmatige liefde van doodgewone mensen waardoor ze blind worden voor de werkelijkheid wordt besproken.

C.L. Taylor heeft de verschillende verhaallijnen elkaar op diverse momenten laten raken, waarna ze op het einde prachtig bij elkaar gebracht worden.
De laatste hoofdstukken zijn een enorme verrassing voor de lezer omdat dit totaal onverwacht komt. Hierdoor kan de eigen fantasie nog even extra aangesproken worden. Dat is een geweldig goed einde van een goede psychologische thriller met volkomen geloofwaardige karakters.

"Soms grijpt hetgeen je leest je bij de keel en wil je alleen nog maar verder lezen omdat het bijna té spannend wordt om niet te weten hoe de vork in de steel zit."
- Graag Gelezen


De auteur:
C.L. Taylor studeerde psychologie aan de universiteit van Northumbria. Ze werkte als ontwerper voordat ze fulltime ging schrijven. Momenteel woont ze in Bristol met haar echtgenoot en zoon. 'De angst' was een bestseller in Groot-Brittannië en kreeg duizenden lovende reacties.

De angst koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: De angst
Auteur: C.L. Taylor
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 368 pagina's
Uitgever: Ambo|Anthos uitgevers, maart 2019
ISBN: 978 90 26344 46 6
ISBN: 978 90 26344 47 3 (eBook)
Oorspronkelijke titel: The Fear
Vertaald door: Linda Broeder

Met dank aan Ambo|Anthos uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.