vrijdag 5 november 2021

Ik las: 'Een web van leugens', geschreven door Ian Rankin

Iemand heeft de waarheid verborgen
Het is nu tijd om de leugens op te graven


Een web van leugens

Het verhaal:

Het lichaam van een vermiste privédetective wordt gevonden in een auto, diep verscholen in een dicht bos. Een plek, gek genoeg, waar al eerder naar hem gezocht werd. Hoofdrechercheur Siobhan Clarke maakt deel uit van een nieuw team, dat onderzoekt waar het in de oorspronkelijke zaak is misgegaan; er zijn altijd twijfels geweest over hoe de zaak is afgehandeld. Iedereen die erbij betrokken was wordt ondervraagd, het lijkt erop dat die stuk voor stuk wat te verbergen hebben. Eén man in het bijzonder lijkt te weten waar het spoor naartoe leidt, wat voor hem ook het einde kan betekenen: John Rebus.


Mijn mening: 

Inspecteur Siobhan speelt een duidelijke rol in dit verhaal. Al snel lezen we meer over haar arbeidsverleden met John Rebus.
Alle personages worden helder beschreven waardoor ze levend worden tijdens het lezen. Hierdoor wordt het meer dan een verhaal, het zou écht gebeurd kunnen zijn in Schotland. Zelf ben ik vaker in Edinburgh en omgeving geweest en de beschreven sfeer is zeker herkenbaar.
‘Een web van leugens’ was de eerste thriller die ik las met John Rebus in de hoofdrol. De hoofdstukken zijn lekker kort en de dialogen zijn zeker geloofwaardig.

Als Rebus hoort welke auto gevonden is, belt hij meteen met Siobhan omdat hij denkt een bijdrage te kunnen leveren aan het onderzoek. 
Niet iedereen is even gelukkig met zijn komst; zijn manier van reageren en handelen is niet van deze tijd, maar toen de nog steeds nurkse Rebus nog in actieve dienst was werd het geaccepteerd als een feit. Hij was gewend de regeltjes een beetje te vormen naar een voor hem werkbare vorm.
De drank heeft hij inmiddels afgezworen. 
Zoals ‘Semper Vigilo’ in het logo van de politie Schotland laat zien, is ook John Rebus nu nog altijd waakzaam; dat verleert hij niet meer. 


“Rebus had brandende ogen, wat hem deed denken aan de tijd dat hij nog rookte en sigarettenrook in zijn oog kreeg. Vanavond werd er alleen niet gerookt en besteedde hij te veel tijd aan het Meikledossier. Een bureaulamp zou fijn zijn geweest, maar die had hij niet. Hij had op laag volume Moondance van Van Morrison op repeat staan. Toen hij opstond om de cd uit te zetten, voelde hij zijn ruggenwervel klikken.”

‘Een web van leugens’ is een ware rebus. In een rebus worden figuren gebruikt om woorden of woorddelen voor te stellen.
In dit verhaal worden personages gebruikt om te laten zien hoe verschillend mensen kunnen zijn. Uiteindelijk past het geheel mooi samen.
Ian Rankin gebruikt humor als een korreltje zout: niet teveel, maar wel lekker.
Het verhaal blijft tot het einde heerlijk spannend. De titel had niet beter gekozen kunnen zijn en na het dichtslaan van het boek ik vroeg me af waar John Rebus zich nog meer mee zou gaan bemoeien.


De auteur:

Ian Rankin is de internationale bestsellerauteur van de misdaadreeks met John Rebus en Malcolm Fox in de hoofdrol, maar ook van verschillende alleenstaande thrillers.
Hij is de ontvanger van vier CWA Dagger Awards en heeft ook de prestigieuze Amerikaanse Edgar Award gewonnen.
Zijn boeken worden vertaald naar 36 talen en alleen in het Verenigd Koninkrijk zijn er ruim 20 miljoen exemplaren van verkocht.
Hij heeft verschillende eredoctoraten ontvangen van de universiteiten van Abertay, St. Andres, Hull en Edinburgh, en heeft een Orde van het Britse Rijk ontvangen voor zijn bijdrage aan de Engelse literatuur.

Een web van leugens koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: Een web van leugens
Auteur: Ian Rankin
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 464 pagina’s
Uitgever: The House of Books, augustus 2020
ISBN: 9789044360127 
ISBN: 9789044360134 (eBook)
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: In a House of Lies
Uit het Engels vertaald door: Ralph van der Aa


Met dank aan The House of Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.