zaterdag 6 november 2021

Ik las: 'Walvissen in de wind - en meer fantastische uitvindingen uit de natuur' geschreven door Elvira Werkman met illustraties door Wendy Panders

 


Walvissen in de wind - en meer fantastische uitvindingen uit de natuur

De natuur heeft al veel kunstenaars, uitvinders, architecten en onderzoekers geïnspireerd. Dat zie je bijvoorbeeld terug in mooie schilderijen, in vliegtuigen, superlijm, natuurverf, haaienpakken, walvissenwindmolens en gekkopleisters.

In dit boek lees je over allerlei uitvindingen, met de natuur als inspiratie. Wij mensen zouden maar wat graag willen vliegen als vogels, zwemmen als haaien of samenwerken als mieren. Wie weet krijg jij na het lezen van dit boek ook een paar superideeën! 
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

Voor in het boek lees je over Leonardo da Vinci en slimme uitvindingen van de natuur.

“Wij mensen kunnen allerlei uitvindingen doen, maar wij zullen nooit een uitvinding bedenken die mooier en eenvoudiger is dan de natuur.” – Leonardo da Vinci

Leonardo was de eerste die ideeën uit de natuur haalde om er slimme uitvindingen mee te doen.
Hij ging niet veel naar school, maar de natuur was zijn inspirator. Duizenden aantekeningen die hij gemaakt heeft zijn gelukkig bewaard gebleven. Hij had enorm veel vragen en vond vaak de antwoorden in de natuur.

Na het indrukwekkende hoofdstuk over Leonardo volgen zestien hoofdstukjes waarin steeds een dier of plant wordt beschreven.
Deze hoofdstukjes zijn als volgt onderverdeeld:
  • Vogels
  • Zeedieren
  • Planten en bomen
  • Landdieren - lopers
  • Landdieren - vliegend gespuis
Tenslotte volgen een aantal bladzijden waar je ideeën krijgt aangeboden om zelf iets mee te doen, of samen met je (groot)ouders, meesters, juffen, vriendjes, vriendinnetjes en je huisdier…
Tip voor de ouders: het lezen uit, kijken in en werken met dit boek kan de aandacht afleiden van de mobieltjes die liggen rond te slingeren. 
Je kunt zelf ook nog variaties aanbrengen in de aangeboden keuzes.

Ik heb werkelijk genoten van ‘Walvissen in de wind – en meer fantastische uitvindingen uit de natuur’.
De mooie en duidelijke illustraties van Wendy Panders maken dit samen met de teksten van Elvira Werkman tot een boek waar mensen van verschillende leeftijden samen van kunnen genieten.

De auteur:

Elvira Werkman is schrijver en freelance journalist, met oneindige liefde voor natuur. Ze schrijft voor zowel volwassenen als kinderen over onder andere natuur, landbouw, cultuurhistorie en kunst. 
Voor KNNV Uitgeverij publiceerde ze Vogels en de liefde, De man op de dijk en Geluksklavers.

De illustrator:

Wendy Panders is illustrator en grafisch ontwerper. Ze illustreert voor volwassenen en kinderen in kranten, tijdschriften en boeken. Het allerliefst maakt zij kinderboeken, over de aarde, dieren, landen, het klimaat en wetenschap.

Walvissen in de wind - en meer fantastische uitvindingen uit de natuur koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: Walvissen in de wind
En meer fantastische uitvindingen uit de natuur
Auteur: Elvira Werkman
Illustrator: Wendy Panders
Genre: kinderboeken, prentenboeken vanaf 8 jaar
Uitgave: gebonden, full colour, 72 pagina’s
Uitgever: KNNV Uitgeverij i.s.m. PWN Puur Water & Natuur & BiomimicryNL, oktober 2021
ISBN: 9789050118309Met dank aan KNNV Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.