maandag 15 november 2021

Ik las: 'Manus & Janus en Sinterklanus' geschreven en geïllustreerd door Dick Bouquet.

 De Avonturen van Manus & Janus


Manus & Janus en Sinterklanus

Sinterklaas* staat er helemaal alleen voor: op de stoomboot op weg naar Nederland worden al zijn Pieten ineens geveld door een geheimzinnige Pietengriep. Zonder zijn Pieten lukt het hem niet eens zijn veters te strikken! Hoe moet dat nu verder? Sinterklaas is een beetje wanhopig, zeker nadat er aan boord van alles mis gaat. En dan is boef Blitz met zijn handlangers ook nog eens in de buurt… 

Manus en Janus springen te hulp, samen met de slimme Sophietje. Maar redden zij Sinterklaas wel op tijd uit de problemen? 

*Van dit Sinterklaasverhaal is, in een iets andere versie, in 2015 een bioscoopfilm verschenen onder de titel ‘Sinterklaas is nog niet jarig!’ (Roxy Movies)


Mijn mening:

Voor in het boek worden in het kort de hoofdrolspelers uit het verhaal aan je voorgesteld.

De tweelingbroers Manus en Janus, die wel op elkaar lijken, veel samen doen en allebei niet echt handig zijn.
Moeten we Sinterklaas nog voorstellen? Maar wie is hij in zijn vrije tijd?
Laat je verrassen door hetgeen je leest in het boek.
Sophietje is een slim, lief en eigenlijk best een stoer meisje. Sophietje kan het verschil zien tussen eerlijke mensen en valseriken.
Hierdoor komen we terecht bij Boef en Kneggie. Net zoals Manus en Janus kunnen ze niet zonder elkaar en zijn nogal onhandig. Alleen komen Boef en Kneggie hierdoor vaker in de gevangenis.
Blitz Glimmer noemt zich een zakenman, maar het enige dat hij wil is zo snel mogelijk hartstikke rijk worden en de manier waarop maakt hem niet uit. Hij hypnotiseert zelfs mensen om ze te laten doen wat hij wil dat ze doen.

Dat waren de hoofdpersonen, dat is al een spannend verhaal op zich. Het échte verhaal ‘Manus & Janus en Sinterklanus’ moet dan nog beginnen.
In vijfentwintig lekker korte hoofdstukken lees je over wat het Sinterklaasfeest betekent voor de verschillende personages.

‘Zouden jullie dat ook zo doen?’
Over deze vraag kunnen jullie het samen na het lezen van sommige hoofdstukken even over hebben, het hoeft geen diepgaand gesprek te worden, maar even nadenken mag zo nu en dan.

Blitz Glimmer, Boef en Kneggie doen alsof ze Sinterklaas willen helpen, maar ondertussen stelen ze zijn kleren en doen alsof Blitz Sinterklaas is. Blitz noemt zichzelf Sinterklanus en samen met zijn helpers probeert hij de boel te belazeren.
Kan het Sinterklaasfeest op deze manier nog wel doorgaan?

“Het is nacht. Manus en Janus liggen in bed te slapen. Ze hebben niet in de gaten dat er beneden iets geheimzinnigs aan de hand is. Er sluipt iemand door het huis. Een spookachtige schaduw glijdt over de muren.”

Manus & Janus en Sinterklanus is geen Sinterklaasboek zoals we het gewend zijn; het is een spannend verhaal geworden waarbij je zo nu en dan ook even in de lach schiet, want humor is hier zeker aanwezig.

Deze speciale Sinterklaasuitgave nodigt uit om een om meer hoofdstukjes uit voor te lezen aan de jongsten of de wat ouderen zelf te laten lezen.
De vele mooie illustraties benadrukken het verhaal.
Het boek hoeft niet in één keer helemaal uitgelezen te worden.

Ik heb werkelijk genoten van ‘Manus & Janus en Sinterklanus’. 
Dit eerste deel over de avonturen van Manus en Janus smaakt naar meer!


Auteur:

Dick Bouquet (1967) is naast tekenaar en schrijver van kinderboeken ook scenarioschrijver. Al vroeg in zijn loopbaan hield hij zich bezig met het schrijven, regisseren en tekenen van animatieproducties.
Voor Villa Achterwerk van de VPRO maakte hij de series Petje Piet, Bertje en De Daantjes. Ook werkte hij mee aan Nederlandse speelfilms zoals Verliefd op Ibiza (2013), De Toscaanse Bruiloft (2014), Sinterklaas en Diego: het geheim van de ring (2014), Fashion Chicks (2015) en First Kiss (2018). 
Eerder verschenen bij andere uitgevers de jeugdboeken Brugklas (2019, ook verfilmd), Kerstfeest in de dierentuin (1994) en Dikkie en Daantje vangen een neushoorn (2003).

Manus & Janus en Sinterklanus koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of:


Boekgegevens:

Titel: Manus & Janus en Sinterklanus
Serie: De Avonturen van Manus & Janus (1)
Auteur en illustrator: Dick Bouquet
Genre: kinder- en jeugdboeken vanaf ongeveer 6 jaar
met illustraties
Uitgave: hardcover, 80 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij BLOP, november 2021
ISBN: 9789082851557
NUR: 280


Met dank aan Uitgeverij BLOP voor het toezenden van een exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.