donderdag 11 november 2021

Ik las: 'De koning die het donker verbood'. Tekst en illustraties door Emily Haworth-Booth, uit het Engels vertaald door Edward van de Vendel.


De koning die het donker verbood

Samenvatting

Er was een jongetje dat bang was voor het donker. Dat is nog niet zo vreemd. De meeste kinderen zijn weleens bang in het donker. Maar dit jongetje was een prins, en hij besloot dat hij, als hij koning werd, iets aan het donker ging doen. 

Hij ging het verbieden.

Als de koning het donker helemaal verbiedt, een kunstzon aanlegt en ‘anti-donker’ wetten uitvaardigt, lijkt dat in eerste instantie een goed plan. De burgers hoeven zich geen zorgen meer te maken over al het engs dat zich in het donker schuilhoudt. 

Maar wat gebeurt er als niemand meer kan slapen en de burgers in opstand komen? Zal de koning zijn angsten het hoofd bieden en de lichten doven?

‘De koning die het donker verbood’ is een prachtig, tot nadenken stemmend verhaal over hoe we niet zonder het donker kunnen als we van het licht willen genieten.
(bron info: achterflap)Mijn mening:

‘De koning die het donker verbood’ is zowel mooi vormgegeven als leerzaam. 
Minder kan ook meer zijn, blijkt in dit verhaal. Er worden maar drie kleuren gebruikt en dat is ook genoeg in dit verhaal: zwart (en grijs) voor het donker en geel en wit voor het licht. Niet alles hoeft tenslotte óf zwart óf wit te zijn.

Als jonge prins nam hij het besluit dat hij wanneer hij koning zou zijn, hij dat ‘donkere’ op de een of andere manier weg zou werken.
Voor de burgers was ‘het donker’ nooit zo’n probleem, maar door allerlei verzinsels en geruchten die door de overheid verspreid werden ging men ‘het donker’ als gevaarlijk zien en als iets heel naars.

Er werd een kunstzon geïnstalleerd die zelfs bleef schijnen als de echte zon onderging. De vermoeidheid sloeg al snel toe, want de mensen hadden geen ritme meer. Van slapen kwam niets meer.

Het plannetje van de regering was mislukt en het ongenoegen onder de bevolking steeg.
Alsof het zo had moeten zijn kwam de koning er achter dat het donker ook zijn voordelen heeft en gaat hij zelf met een nachtlampje slapen. Iedereen mag weer van het donker genieten.

De kleintjes leren door ‘De koning die het donker verbood’ spelenderwijs over activiteiten om aanhangers of medestanders voor een zaak te winnen, democratie en verzet tegen de politieke elite. 
Maar het is zeker niet te zwaar voor 4-jarigen, want humor is hierbij ook volop aanwezig. Er zal gegrinnikt worden tijdens het voorlezen en het genieten van de afbeeldingen.
Volwassenen kunnen hier ook nog wat van opsteken: burgers mogen nooit gemanipuleerd worden om het iemand van de overheid naar de zin te maken!

NB: De komende jaarwisseling zullen er een aantal gemeenten in Nederland zijn waar het verboden wordt om zelf vuurwerk af te steken in de stad. Er zijn te vaak ongelukken met vuurwerk en het is nu door corona al druk genoeg in de ziekenhuizen.
De auteur:

Emily Haworth-Booth is auteur, illustrator en leerkracht op de Royal Drawing School in Londen. Ze won al verschillende prijzen en haar korte stripjes werden gepubliceerd in onder andere Vogue en Observer. De koning die het donker verbood was Book of the Month bij Guardian en Book to Watch Out For bij Sunday Times.

De koning die het donker verbood koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: De koning die het donker verbood
Auteur en illustrator: Emily Haworth-Booth
Genre: prentenboeken, verhalenboeken, vanaf 4 jaar
Uitgave: gebonden, volledig in kleur, 40 pagina’s
Uitgever: Baeckens Books, augustus 2021
ISBN: 978 94 6429 038 7
NUR: 273

Oorspronkelijke titel: The King Who Banned the Dark
Vertaald door: Edward van de Vendel. 
Edward van de Vendel won o.a. De Gouden Poëziemedaille en drie keer De Zilveren Griffel
Zijn website.Met dank aan TDM Publishing voor het toezenden van een recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.