zondag 19 februari 2023

Ik las: 'Wegen van wijsheid' geschreven door Bart Nooteboom

 


Wegen van wijsheid

Van de achterflap:

In dit boekje behandel ik het begrip ‘phronesis’, praktische wijsheid, het onderkennen van de juiste deugden en de uitvoering daarvan, toegespitst op de specifieke omstandigheden van een situatie. Ik probeer instrumenten te ontwikkelen om dat te ondersteunen, op basis van de meervoudige causaliteit van Aristoteles en het begrip ‘script’, en geef enkele voorbeelden ervan. Dat helpt om in kaart te brengen wat een rol speelt in een bepaalde situatie, om daarop de keuze van deugden te baseren.

Een stukje uit de inleiding:

“Je loopt langs een kanaal; waar iemand op het punt staat te verdrinken. Je voelt de impuls om te helpen en erin te springen. Maar wat als je slecht kunt zwemmen, er een storm is met hoge golven, je oud en krakkemikkig bent, of je een kindje aan de hand hebt, op de steile en glibberige oever? Wat als er anderen bij zijn die beter in staat zijn om te helpen, en je ze dat kunt vragen, of ze maken aanstalten dat te doen?
Er zijn diverse deugden, maar welke moet je kiezen, en hoe moet je ze uitvoeren? Zijn ze met elkaar te rijmen, of conflicteren ze? Dergelijk conflict was onmogelijk, volgens Plato en Aristoteles. Volgens hen is er eenheid van deugden. Ik ontken dat. Ik zie bijvoorbeeld ondernemerschap als een deugd, maar het kan uitlopen op mislukking, kapitaalverlies en ontslag. Het hangt af van de specifieke omstandigheden…”

Bovenstaande smaakt naar meer. Heeft u nu ook honger gekregen?

Vanaf de cover kijkt een uil u aan. Voor de Grieken was de uil het symbool van wijsheid. Pallas Athena, de Griekse godin van de wijsheid benoemde de uil tot 'vogel van de wijsheid' en het werd haar vaste begeleider. De vogel verkondigde ongeziene waarheden aan haar.

‘Wegen van wijsheid’ is een interessant boek waarin de auteur duidelijk laat zien dat het een combinatie van omstandigheden is waarmee rekening gehouden moet worden als het gedrag beoordeeld moet worden. 
Het gaat om diverse oorzaken en het is nooit een geval van: A dus B.
Steeds is het belangrijk om het geheel te overzien, maar dat is iets wat je moet leren door ervaring op te doen; meestal gebeurt dat met de jaren. We maken de hele dag keuzes, we hebben te maken met risico’s en het beheren daarvan. Maar dat kan alleen als je rekening kunt houden met alle factoren.

We moeten er voor zorgen dat er niet teveel regels zijn, maar dat er ruimte blijft om te interpreteren.
Bart Nooteboom is voorstander van het hanteren van een script van een deugd wat varieert met de aard en volgorde van de knooppunten.
Ook de oorlog in Oekraïne wordt als voorbeeld genomen in ‘Wegen van wijsheid’.

‘Wegen van wijsheid’ kun je op diverse manieren lezen:
* het afwegen van wijsheid: hoe belangrijk is wijsheid in het geheel? 
* welke wegen neemt wijsheid om het eigen handelen en dat van anderen te kunnen proberen te sturen?

‘Wegen van wijsheid’ is een boek dat aanzet tot nadenken over het leven en hoe we daar mee omgaan. Mensen ervaren dezelfde gebeurtenissen verschillend.
Ik heb dit boek van Bart Nooteboom graag gelezen.

De auteur:

Bart Nooteboom studeerde wiskunde en econometrie. Hij ontving drie internationale prijzen voor zijn werk in innovatie en vertrouwen. Hij was lid van de WRR en van een overheidscommissie over technologiebeleid. Later verschoof zijn belangstelling naar filosofie, sociologie, psychologie, geschiedenis, en antropologie, vooral het brede thema van mens en samenleving. Hij schreef vooral in het Engels, maar recent ook een serie essays in het Nederlands, en sinds kort ook fictie, in drie novelles, alle bij Aspekt. In totaal schreef hij 32 boeken en 350 artikelen.

Neem een kijkje op de auteurspagina van Bart Nooteboom bij Uitgeverij Aspekt .

Wegen van wijsheid koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Wegen van wijsheid
Auteur: Bart Nooteboom
Genre: filosofie algemeen
Uitgave: paperback, 60 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, september 2022
ISBN: 9789464628715
NUR: 730


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.