dinsdag 21 februari 2023

Ik las: 'Hopeloos verliefd op Frankrijk!' geschreven door Rosemarijn Milo

 Korte verhalen over geschiedenis, cultuur, politiek en wat verder ter tafel komt


Hopeloos verliefd op Frankrijk!

‘Hopeloos verliefd op Frankrijk!’ bestaat uit twee delen.
In het eerste deel lees je 38 ‘Brieven uit la Dominance’ uit Metz die zijn gedateerd van 27 mei 2007 tot en met 23 juli 2009. 
‘La Dominance’ is de naam van het appartementencomplex in Metz, waar Rosemarijn Milo toendertijd woonde.
Het tweede deel heeft als titel ‘Berichten uit de Praillon’. 
Negenendertig berichten uit de vierenveertig hoofdstukken berichten komen uit Mey. De berichten zijn gedateerd tot en met 18 november 2019. Le Praillon is een gehucht ten noordoosten van Mey, waar de auteur op dat moment woont.
Onder de laatste vijf hoofdstukken staat geen plaatsnaam meer vermeld, slechts een datum.

In de korte hoofdstukken lees je over haar leven in Frankrijk, met alle ups en downs die bij het leven horen. Rosemarijn Milo heeft een beeldende beschrijving van de omgeving en van de gebeurtenissen waardoor het lijkt of je over haar schouder mee mag kijken. Humor ontbreekt hier zeker niet!

“P.S. Ik vergat nog te zeggen dat de ‘euforie’ een klein staartje had. Yves had namelijk eerst geprobeerd een ei te koken in de magnetron, alwaar het ontploft was. Na even een lapje door de magnetron te hebben gehaald was hij vervolgens vergeten de boel schoon te maken.
Toen het deurtje een paar dagen later openging…
Oké, is zeg al niets meer.”

De politiek in Frankrijk wordt onder een loep gehouden, maar je leest ook over een discussie die de auteur had met haar partner over wat een ‘stad’ is. Dat is een mooi voorbeeld hoe verschillend Nederlanders en Fransen zijn op diverse gebieden. Daar heeft ze natuurlijk uit eerste hand mee te maken. In het eerste hoofdstuk kun je al genieten van de woordenwisseling tussen Rosemarijn en haar Franse partner Yves.

Rosemarijn Milo schrijft haar verhalen voor de achterblijvers in Nederland, zoals je op de achterflap kunt lezen. De verhalen gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ze vertelt vooral over haar eigen belevenissen in Frankrijk, haar nieuwe vaderland. 
Tijdens het lezen van ‘Hopeloos verliefd op Frankrijk!’ merk je een enigszins veranderde kijk op wat om haar heen gebeurt, maar haar liefde voor Frankrijk is zeker niet minder geworden.

“Na de aanslagen van 13 november jl. in Parijs hebben wij uit de media mogen begrijpen dat het de opeenstapeling van blunders bij regering, inlichtingendiensten, politie en justitie is, waardoor de veiligheid van het land en zijn inwoners niet kon worden gewaarborgd. Gezien de recentste aanslagen in Brussel is daarin blijkbaar nog geen verbetering gekomen. Incompetentie alom… Resteert de vraag: chaos door incompetentie of incompetentie door chaos? De bekende vraag dus naar de kip of het ei.
Toch vrolijke Paasdagen!”

Zoals bovenstaande laat zien is een nuchtere blik op de situatie, maar dan overgoten met een scheutje (sarcastische) humor een belangrijk onderdeel van de vaardigheden van de auteur.

De laatste woorden van Rosemarie Milo in deze prachtige bundel zijn:

“Jullie moeten het ten slotte begrepen hebben: wat er in Frankrijk ook gebeurt en wat Frankrijk ook doet, ik blijf verliefd, hopeloos verliefd!”

Ik heb werkelijk genoten van deze bundel berichten en brieven over de meest uiteenlopende onderwerpen.


De auteur:

Rosemarijn Milo dacht aanvankelijk dat zij celliste zou worden maar ging na haar conservatoriumopleiding rechten studeren. Zij werd advocaat en rechter. Tegen het einde van haar juridische loopbaan is ze definitief in Frankrijk gaan wonen waar ze nog een aantal jaren heeft gewerkt als juridisch vertaalster om schrijfster te worden.

Zij publiceerde eerder ‘Brieven uit La Dominance’ (2012), drie biografische romans: ‘Een vervlogen droom’ (2019), ‘Het hoge woord (2020), ‘Eén jaar uit het even van P.M.C.J.S.’ (2021) en de tragikomedie 'Voordat alles beter werd' (2022). 

Eerder las ik van Rosemarijn Milo:

Hopeloos verliefd op Frankrijk! koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Hopeloos verliefd op Frankrijk!
Auteur: Rosemarijn Milo
Genre: korte verhalen
Uitgave: paperback, 266 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Grenzenloos, 2e druk maart 2022
ISBN: 9789461853189
ISBN: 9789461853202 (eBook)


Met dank aan Uitgeverij Grenzenloos voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(Bron info: Uitgeverij Grenzenloos)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.