vrijdag 3 februari 2023

Ik las: 'Tere Magnolia's' geschreven door Michelle Andon

 


Tere Magnolia’s

In het hele verhaal staan verwijzingen naar de magnolia. Het begint op het voorblad en ook op de laatste bladzijde wordt de magnolia nog genoemd.

“ ...en toen zetten ze,
de magnolia’s,
al hun knoppen open
voor geluk… “

Een magnolia lijkt heel teer maar is tegelijkertijd sterk en bloeit twee keer zoals je zult lezen. Ik zocht het op en het blijkt dat de bloem van de magnolia tijdens de tweede bloei een andere kleur heeft.

Voor in het boek lees je meteen hoe de verhouding op dat moment is tussen Juliette en haar zus Laurette. De liefde lijkt van één kant te komen.
Laurette heeft toegestemd om de grote liefde van Juliette te leren kennen.
Het is duidelijk dat Juliette tot over haar oren verliefd is op Thijs. Maar ze wil zichzelf ‘bewaren’ totdat ze getrouwd zijn; hij mag haar wel kussen, maar meer niet.

Juliette is tweeëntwintig en woont nog thuis bij hun moeder Merel; daarentegen sloeg Laurette haar vleugels al op jonge leeftijd uit.
Juliette is bezig om voor zichzelf een stageplek te zoeken bij grafische ontwerpbureaus. Ze ziet zichzelf in de toekomst werken bij een reclamebedrijf of als illustrator van prentenboeken. Haar toekomst ligt in tekenen, dat is haar lust en haar leven.

Juliette heeft geregeld dat Laurette haar geliefde Thijs ontmoet, maar dat loopt anders dan ze verwacht had; Thijs schijnt weg te vluchten van deze situatie.
Kort daarna maakt Thijs een einde aan hun relatie en laat Juliette helemaal verbaasd achter. Wat heeft ze verkeerd gedaan, vraag ze zichzelf af?

De lezer weet al snel wat de reden was dat Thijs de relatie verbrak. Juliette is nog niet op de hoogte van het feit dat haar zus hiervoor de aanleiding was.

“Waarom had hij haar dit aangedaan? Ze vertrouwde hem, hij was zes jaar ouder en een heel stuk wijzer dan al haar vorige vriendjes bij elkaar. Ze kon niet geloven dat ze opnieuw een vergissing beging. Ik kan op niemand rekenen, dacht ze. Niet eens op mezelf.”

De depressie van Juliette is dusdanig dat ze in groepstherapie gaat. De leider stuurt deze groep aan om op deze manier de groepsleden wellicht te kunnen helpen. Niet alle deelnemers zijn even aardig, maar toch hebben ze op de een of andere manier iets aan elkaar.

Omdat Juliette en Laurette op een heel andere manier op dingen reageren zou je denken dat het geen echte zussen zijn, maar niets is minder waar.
Ze hebben allebei andere herinneringen aan hun verleden en dat maakt voor hen het verschil in hun gedrag. Naarmate het verhaal vordert lees je steeds meer over het verleden van de beide zussen en waarom de een meer aan één situatie of persoon gehecht is dan de ander.

Juliette en Laurette hebben niet in de gaten dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun gedrag, omdat ze de ervaringen uit het verleden nog niet verwerkt hebben. Ze zijn eigenlijk slachtoffer van zichzelf doordat ze verstrikt blijven in een situatie die in het verleden lag en waartegen ze zichzelf niet hebben kunnen verdedigen. Elke zus heeft haar eigen verleden waar ze nog mee af moeten rekenen.

“Laurette klopte op de deur van Thijs. Ze maakte de knopen van haar lange trenchcoat open en liet het enige kledingstuk dat ze eronder droeg, een zwart, niets verhullend negligé, zien. Ze wachtte benieuwd en enigszins bezorgd op zijn reactie, niet gewend dat hij haar zo lang negeerde.”

Er zijn een paar kleine schoonheidsfouten, maar de personages worden goed neergezet door de auteur en de dialogen zijn levensecht: ze zijn zonder meer passend bij het karakter van de personages.
Tere Magnolia’s is een psychologische roman die door de niet te lange hoofdstukken, het achterwege laten van moeilijke woorden en een onderwerp dat voor veel mensen herkenbaar is, leest als een trein. De auteur:

Michelle Andon is het pseudoniem van Mihaela Andonoaei, geboren op 12 april 1969 in Roemenië.  
Op veertienjarige leeftijd publiceerde ze gedichten, en later schreef ze journalistieke teksten voor diverse Roemeense tijdschriften en kranten.
In 2000 verhuisde ze naar Nederland, waar ze na een pauze van enkele jaren haar passie voor schrijven weer oppakte, in de nieuw geleerde taal.
Haar debuutroman ‘IJzeren Vogels’ (2015) ligt haar na aan het hart, omdat het geïnspireerd is op zowel haar eigen ervaringen als die van haar landgenoten.
Als Michelle zich niet met een nieuw boek bezighoudt, schakelt ze over op haar oude liefde: het schrijven van gedichten.

Eerder las ik van Michelle Andon: IJzeren Vogels.

Tere Magnolia’s koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Tere Magnolia’s
Auteur: Michelle Andon
Genre: roman
Uitgave: paperback
Uitgever: Uitgeverij Ellessy, maart 2022
ISBN: 9789464492279
ISBN: 9789464492385 (luisterboek, verteller Mies Timp)
ISBN: 9789464492286 (eBook)


Met dank aan Uitgeverij Ellessy voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Ellessy)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.