vrijdag 17 februari 2023

Ik las: 'Historische Verhalen - Verzamelbundel VI' geschreven door diverse auteurs

 Een bundel met 10 verhalen over figuren uit de geschiedenis
Een mooie combinatie van fictie en historische feiten


Verzamelbundel VI 
Historische Verhalen


In deze verhalenbundel maak je in een combinatie van fictie en feit kennis met figuren uit de hele geschiedenis. Je ontmoet in deze bundel een vrouw uit het China van 619 die aan ons vertelt hoe ze een slaaf werd. Door het lezen van de vanzelfsprekendheden van die tijd ben je weer dankbaar dat je in het heden leeft. Het is een adembenemend verhaal.
De hoofdpersoon en verteller in dit verhaal, Wan Lanying heeft daadwerkelijk bestaan zoals je kunt lezen in de ‘historische achtergrond’ van dit verhaal. 

Na elk verhaal schrijven de auteurs van deze bundel wat de historische achtergronden zijn van het betreffende verhaal. Bovendien geven ze tips waar je nog meer kunt lezen of zien (YouTube) over deze bepaalde periode of het onderwerp.
Zo lees je ook over het ter dood brengen van een Frans varken wegens de moord op een kind. Hoe bizar kan iets zijn? 
Of lees een verhaal iets dichter bij het heden getiteld ‘De visser van Võrumaa’, gedateerd september 1978. Het speelt zich af in de Estische Socialistische Sovjetrepubliek.

“Marika. Ineens was ze weg. Zoek, als van de aardbodem verdwenen. Haar vader was radeloos, haar moeder ontroostbaar. De dorpelingen wisten van niets, de politie en het partijsecretariaat weigerden elk commentaar. Enkele weken later was haar hele familie verdwenen. ‘Siberië’, hadden sommige mensen uit Paidra gefluisterd, met pijn en schaamte op hun gezicht.”

Verzamelbundel VI van Historische Verhalen bestaat uit tien verhalen die geschreven zijn door negen auteurs. Ze nemen je mee naar het verleden door een snufje fictie toe te voegen aan historische feiten.

De auteurs van Verzamelbundel VI zijn:
Sandrine van der Velde, Paul Christiaan Smis (2 verhalen), Victor Lemstra, Key Tengeler, Marjet Maks, Jeroen Windmeijer, Femke Roobol, Martin de Brouwer en Hay van den Munckhof.

Omdat de geschiedenis in realiteit enorm divers is wat betreft onderwerpen kan in deze bundel weer flink gevarieerd worden, ook in genre en blijft elk verhaal een genot om te lezen.
De uitdrukking ‘verandering van spijs doet eten’ is hier gerealiseerd. 

Ik las in de historische achtergrond van 'De lont in het kruitvat', Leiden 12 januari 1807 over de tijd na de buskruitramp in Leiden.
 
“Leiden was een stad in verval en er was veel armoede… Doordat Leiden zo arm was, vormde de wederopbouw van de stad een uitdaging. 
Gelukkig kwam koning Lodewijk, de toenmalig Franse overheerser, al snel langs om de schade op te nemen. Hij organiseerde de allereerste nationale collecte in Nederland, waarbij ongeveer twee miljoen gulden werd opgehaald. Daarnaast stelde hij zijn paleis in Den Haag open voor de daklozen en regelde brood voor de slachtoffers.”

Dit zie ik veel presidenten en koningen nog niet doen na een ramp in eigen land. 
Respect voor deze koning Lodewijk! 

Elk verhaal wat je uit deze bundel leest, doet je watertanden naar nog meer verhalen uit de geschiedenis. Het zijn korte verhalen, maar steeds een verhaal met een begin en een eind. 
Het niveau van elk verhaal is hoog en het klinkt als een klok.

Ik heb enorm genoten van Historische Verhalen - Verzamelbundel VI en heb als mooie bijkomstigheid zonder enige moeite een heleboel opgestoken van hetgeen ik las.


Eerder las ik van Historische Verhalen:

Verzamelbundel VI – Historische Verhalen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Verzamelbundel VI – Historische Verhalen 
Auteurs: zie hierboven
Genre: historische fictie
Uitgave: paperback, 224 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Historische Verhalen, april 2022
ISBN: 9789083117799
NUR: 303


Met dank aan Uitgeverij Historische Verhalen voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Historische Verhalen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.