dinsdag 25 april 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Fietsen door het Romeinse Rijk' geschreven door Marica van der Meer

 Een avontuur rond de Adriatische Zee


Fietsen door het Romeinse Rijk

Toen in april 202 haar poging rond de wereld te fietsen vanwege corona strandde, werd de wereld van Marica van der Meer door het gedwongen thuisblijven wel heel klein. Ze schreef tijdens de pandemie weliswaar een drietal prachtige boeken met fietsroutes door Nederland, maar de wereld bleef trekken.
Bovendien verscheen van haar hand Handboek voor vakantiefietsers, een standaardwerk voor elke langeafstandsfietser.

In de zomer van 2022 besluit ze af te reizen en de Adriatische Zee te ronden, fietsen door de oude wereld van de Romeinen, een tocht van bijna vierduizend kilometer.

Ze kiest de fraaie stad Bologna, met haar vele galerijen en torens als vertrekpunt en zakt via klassieke steden als Florence, Perugia, Assisi, en het land van de Etrusken, af naar het zuiden, over de aloude Via Cassia naar Rome en vervolgens naar Napels en Pompeï. 
Na de pittoreske Amalfikust aan de Middellandse Zee steekt ze de laars van Italië over en koerst eindelijk richting haar doel, de Adriatische Zee. Dwars door de Apennijnen en via het indrukwekkende Materna, bereikt ze uiteindelijk Brindisi waar ze de veerboot naar Griekenland neemt. 
Door het verrassende Albanië, het prachtige Montenegro, en het historische Bosnië en Herzegovina, fietst ze verder over de eilanden van Kroatië. Ze vecht tegen de zwaartekracht in de Dinarische Alpen en bezoekt de pittoreske oude stadjes op het schiereiland Istrië. 
Via de kust van Slovenië keert ze terug naar Italië, met als laatste hoogtepunt de stad Venetië, om ten slotte weer te eindigen in Bologna.

De tocht van avonturierster Marica voert door aloude steden en schitterende landschappen, over hoge passen en onmogelijke routes, in het voetspoor van de Etrusken, de Romeinen, de Illyriërs, de Ottomanen en de Venetianen. Kortom de rijke geschiedenis van het West- en Oost-Romeinse Rijk. Onderweg ontmoet ze veel gastvrijheid, die het vele afzien ruimhartig compenseert. 
Af en toe breekt de riposo, de Italiaanse siësta, met zijn onvoorziene winkelsluitingen, haar op tijdens haar speurtocht naar drinken en voedsel. 
Het verslag van deze reis, het boek Fietsen door het Romeinse Rijk, imponeert door de kennismaking met zowel nieuwe als oude culturen en het blijft tot de laatste bladzijde boeien.

‘Fietsen door het Romeinse Rijk’ is het vierde fantastische reisverhaal van Marica van der Meer.

De auteur:

Marica van der Meer (1969) is een Nederlandse fotograaf, reisorganisator, schrijfster en wereldfietser. Twaalf jaar lang werkte ze als reisleidster overal en nergens op de wereld. Haar eerste fietsreis, van Vuurland naar Alaska, had de afsluiter moeten worden van haar zwervend bestaan. Wat ze niet wist is dat dit het begin werd van een zoektocht naar steeds grotere uitdagingen.

Lees meer over Marica en haar werk op haar  auteurspagina bij Uitgeverij Elmar.

Fietsen door het Romeinse Rijk koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Fietsen door het Romeinse Rijk
Auteur: Marica van der Meer
Foto’s: Marica van der Meer
Genre: reisverhalen, biografiën
Uitgave: paperback, geïllustreerd in kleur, 248 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Elmar, april 2023
ISBN: 9789038928838
NUR: 508


Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Elmar)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.