woensdag 17 mei 2023

Ik las: 'Enclave' geschreven door Peter Hamersma

  


Enclave

In ‘Enclave’ lees je over de bevolking van Slautis, een klein fictief Europees land, dat bijna meegezogen wordt in de plannen van een vreemde mogendheid om invloed te krijgen in hun land.

Net zoals in vele Europese landen kenden de inwoners van Slautis eerst voorspoed, maar nu heerst er werkeloosheid en zijn er grote problemen in onder andere de gezondheidszorg. Ondernemer Lado Vantaggio besluit zich met de politiek te gaan bemoeien omdat de onvrede in zijn land inmiddels voelbaar is. 

Al snel merkt hij dat veel mensen, net zoals hij, iets aan de situatie willen doen en samen besluiten ze om een nieuwe politieke partij te starten. Ze krijgen steeds meer stemmen in de peilingen en hun positie in de op handen zijnde verkiezingen ziet er niet slecht uit.
Wat Lado en zijn aanhangers niet opgevallen is, is dat personen in de partij infiltreren die andere bedoelingen hebben. Het blijken indringers te zijn van een vreemde mogendheid die via social media en manipulatie van goedgelovigen steeds meer een voet tussen de deur krijgen bij allerlei belangrijke beslissingen.

“Binnen de Militaire Inlichtingendienst heerste een soort broederschap en sterke verbondenheid. Dat werd mede veroorzaakt doordat ze door de Landmacht en de Luchtmacht als buitenbeentje werden beschouwd. Daarnaast werden ze ook niet heel serieus genomen door de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Hoe dat zo was gekomen, wist eigenlijk niemand precies. Kwade tongen beweerden dat in de periode van de onafhankelijkheidstrijd, die slechts een week had geduurd, de Militaire Inlichtingendienst de kant had gekozen van de zittende regering, die destijds in de vorm van een verlichte dictatuur over Slautis had geregeerd.”

Gelukkig zien een aantal inwoners van Slautis dat er iets niet klopt; het gaat allemaal te gemakkelijk: er wordt blijkbaar een geraffineerd spel gespeeld. Langzaam maar zeker dreigt deze grote mogendheid het land over te nemen.

Peter Hamersma geeft met Enclave antwoord op de vraag: kan een (kleine) maatschappij door middel van intriges, chantage en manipulatie van media dusdanig beïnvloed worden, dat de macht in handen komt van een vreemde mogendheid? De auteur blijkt goed onderzoek verricht te hebben en heeft zeker kennis van zaken.

De personages zijn goed beschreven en in de negenenzestig niet te lange hoofdstukken zit je geen moment stil. Op het einde komen nog een aantal nieuwe personages naar voren, maar alles heeft zijn plaats in het geheel. Enclave is een originele en spannende politieke thriller, mede omdat wat er in dit verhaal gebeurt niet helemaal onrealistisch is. Deze dreiging zou zo maar plaats kunnen vinden in onze echte wereld...
De auteur:

Peter Hamersma heeft na enkele tientallen jaren werkzaam te zijn geweest in de verzekeringswereld als o.a. Finance Manager, besloten als ZZPr verder te gaan. Sinds 2019 is hij eigenaar van Hamersma Finance Consultancy.

Enclave koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Enclave
Auteur: Peter Hamersma
Illustrator: Anna Jasinski
Genre: politieke thriller
Uitgave: paperback met illustraties, 275 pagina’s
Uitgever: Boekengilde, april 2022
ISBN: 9789464374285
NUR: 330, 350


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Boekengilde)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.