zaterdag 27 mei 2023

Ik las 'Rechercheur De Klerck en het duistere web' geschreven door P. Dieudonné

 ‘Dieudonné schrijft vlot leesbare, ingenieus opgezette en verrassende politieromans’ 
– Detective & Thrillergids


Rechercheur De Klerck en het duistere web
Deel 6 in de De Klerck-serie 

Rechercheur De Klerck en het duistere web is het zesde deel in een detectiveserie over Lucien de Klerck en zijn assistent Ruben Klaver van de Rotterdamse recherche. 

In deze detectiveroman val je op de eerste pagina al meteen met de neus in de boter wanneer je leest over een bezorgd oude dametje wanneer ze haar ongerustheid uitspreekt over iets wat haar bezighoudt. 
Deze leeservaring voelt vanaf de eerste bladzijden als thuiskomen en hierdoor kun je onbevangen verder lezen omdat je weet dat je niet écht bang hoeft te zijn voor hetgeen je te wachten staat. Het is geen thriller, maar een heerlijke detectiveroman.

Het oude dametje spreekt haar angst uit voor een pedofielennetwerk dat in Rotterdam actief zou zijn en waarbij mensen binnen het politiekorps betrokken zijn, maar ook diverse hoogwaardigheidsbekleders; een arts en een officier van justitie. Deze houden de hand boven het hoofd van de pedofielen. Ze is nog helemaal ontdaan als ze het politiebureau verlaat.
Al snel wordt het lichaam van deze anonieme tipgeefster uit het water van de Heemraadssingel gevist. Haar identiteit wordt vastgesteld: Alice van Wijngaert. Haar gewelddadige dood is een mysterie.

De beschrijvingen van de omgeving worden prachtig neergezet door de auteur waardoor het lijkt alsof je werkelijk ziet waar De Klerck loopt of fietst.

“Rechercheur De Klerck schoof de capuchon van zijn waxjas over zijn hoofd voor hij metrostation Blaak verliet. Het was even droog toen hij halverwege de ochtend op zijn vouwfiets stapte voor de rit van zijn woonschip, dat in de Hollandse IJssel lag aangemeerd, naar het metrostation in Capelle aan den IJssel. Zelfs toen de metro ter hoogte van het Kralingse Zoom ondergronds dook, was het nog droog. Nu kwam het ijskoude water met bakken uit de hemel. De gevoelstemperatuur was winters.”

Rechercheur De  Klerck en het duistere web kan ik aanraden voor alle liefhebbers van detectiveromans en politieseries. Zoals in alle gelezen delen zijn ook hier de personages duidelijk beschreven in een prettige schrijfstijl. De lekker korte hoofdstukken zorgen voor voldoende vaart in het verhaal. 
Je kunt zonder probleem later beginnen met het lezen van de serie ‘Rechercheur De Klerck’ omdat de hoofdpersonages al snel voorgesteld worden in het boek waardoor je meteen het gevoel krijgt ze te kennen.

Maar waarom zou commissaris De Froideville rechercheur De Klerck op het matje roepen nadat hij de beschuldigde officier van justitie in zijn ogen nogal gevat heeft behandeld en hem ook niet meer mag benaderen, als er geen bron van waarheid zit in de angsten die Alice van Wijngaert uitsprak bij De Klerck?

“Het was een week later. Ruben Klaver en zijn vrouw Josina waren te gast op een gezellig woonschip dat lag afgemeerd in de Hollandsche IJssel. Ze hadden juist genoten van een copieuze vismaaltijd, geheel verzorgd door gastvrouw Annie De Klerck, en leunden verzadigd en tevreden achterover de in de gemakkelijke fauteuils in de zithoek.”

Het is tot en met de laatste bladzijde genieten van deze spannende detective. 
Het einde zag ik hier helemaal niet aankomen en werd er door verrast.
 
Ik sluit me aan bij de woorden van Detective & Thrillergids 2020:
“Nog een paar deeltjes en de tv-serie kan niet uitblijven.” 
De auteur:

Paul Dieudonné (1960) groeide op in Nederland, maar emigreerde met zijn familie eind jaren zestig naar Canada. Zijn geboorteland is hij echter nooit vergeten. 
Dankzij de detectiveromans van A.C. Baantjer (1923-2010) bleef hij een band met Nederland houden. Dieudonné is als schrijver daarom sterk beïnvloed door deze beroemde Amsterdamse rechercheur en schrijver.

Stel dat Appie Baantjer nóg een detectiveserie had geschreven… een serie die zich niet in Amsterdam, maar in Rotterdam afspeelt – vanuit deze gedachte schrijft Paul Dieudonné.
(bron info: E-Pulp Publishers)

Eerder las ik van Paul Dieudonné:

Rechercheur De Klerck en het duistere web koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: Rechercheur De Klerck en het duistere web
Serie: De Klerck (6)
Auteur: P. Dieudonné
Genre: detective
Uitgave: paperback, 144 pagina’s
Uitgever: E-Pulp Publishers, februari 2022
ISBN: 9789492715586
ISBN: 9789492715593 (eBook)
NUR: 331


Met dank aan E-Pulp Publishers voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: E-Pulp Publishers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.