maandag 29 mei 2023

Ik las: 'Zelfs als alles eindigt' geschreven door Jens Liljestrand

 Wat voor mens word je als het ondenkbare gebeurt?


Zelfs als alles eindigt

Voor in het boek staat een quote van Hilary Mantel, uit Het boek Henry:

‘Er bestaan geen einden. Als je dat denkt, vergis je je in hun aard.
Elk einde is een begin. En dit is er een van.’


Met bovenstaande in mijn achterhoofd, ben ik gaan lezen maar werd toch verrast door dit verhaal.

We zijn tegenwoordig niet meer verbaasd wanneer we lezen over bosbranden in Europa. Eerst is er de gloeiende hitte, de droogte, soms gevolgd door overstromingen die alles vernietigen.
Maar een andere keer is het geen water dat alles verwoest, maar vuur. 

Didrik von der Esch is pr-consultant in Stockholm en gaat samen met zijn vrouw Carola en hun drie kinderen in de zomer met vakantie naar een huisje aan een prachtig meer. Maar het blijft geen idyllisch plaatje voor hen, want ze moeten onverwachts vluchten voor een vuurzee.

Hij wordt nog wel nog even geïnterviewd over hun vertrek.

‘Dat was dus Didrik von der Esch, die samen met zijn gezin op het punt staat om uit zijn zomerhuis in Dalarna geëvacueerd te worden, vanwege de bosbrand ten noorden van het Siljanmeer, die de brandweer naar eigen zeggen inmiddels niet meer onder controle heeft...’

Het verhaal bestaat uit vier delen en dat is een goede keuze. Per deel is het op deze manier een meeslepend narratief geworden; de belevingswereld van het personage waar het betreffende deel over gaat.
Terwijl je leest wordt je meegenomen in de volledige gedachtegang van het personage.
Na de terugblik van Didrik naar de laatste keer dat hij gelukkig was, start de beschrijving van een week: van maandag 25 augustus tot en met zondag 31 augustus. 

In het eerste deel lees je over Didrik en zijn gezin die vluchten voor de ramp. Alles verandert in hun leven wanneer ze gescheiden worden van hun zoon en zelfs genoodzaakt zijn een auto te stelen. Ze zijn klimaatvluchteling in eigen land geworden.

‘De hitte kwam sluipend opzetten; eerst maar een paar graden, tot een comfortabele kamertemperatuur, toen steeds sneller. Ik begon te zweten. Daarna volgde de dorst. En de stank. Op mijn telefoonscherm zag ik nog steeds branden, politici, helikopters, ambulances en een steeds grotere groep demonstranten. Zo te zien waren het honderdduizenden mensen. Er waren rellen uitgebroken, ik zag mensen met bloed op hun gezicht, politie te paard en waterkanonnen. Het duurde even voordat ik begreep dat de beelden uit Stockholm kwamen, niet uit een of ander godvergeten derdewereldland. Ik hoorde de andere passagiers fluisteren dat de demonstratie geëscaleerd was...’ 

In het tweede deel verschuift het perspectief van Didrik naar zijn voormalige maîtresse Melissa die het allemaal niet bij kan benen wanneer Didrik bij haar intrekt met zijn dochtertje Becka. Ze woont tijdelijk in een bijzonder luxe-appartment van Anders Hell, de tennislegende. 

We zijn nu in het derde deel van het boek beland en lezen uit het perspectief van Andre Hell.
Maar eigenlijk wil de zoon van Anders Hell in dat appartement wonen; hij is 19 jaar en Andre weet wel wat hij wil. Hij heeft een hekel aan zijn vader en wil van zijn zeiljacht af. 

In het vierde deel lees je over de veertienjarige dochter van Didrik, Vilja als ze in het vluchtelingenkamp de leiding probeert te nemen bij een evacuatie, want iemand moet dat doen!

Een interview in de epiloog met een schrijver en cultuurjournalist:

‘Wetenschappers verschillen van mening,’ bromt hij, ‘maar de meest extremistische doemdenkers denken inderdaad dat het over honderd jaar twee of drie graden warmer zal zijn. Persoonlijk betwijfel ik dat ten zeerste, en als het al waar is zie ik eigenlijk geen reden om er zo hysterisch over te doen. Het klimaatdebat is emotioneel en moralistisch geworden.’

Op 1 september lees je in de epiloog: ‘Eindelijk, denk ik. Eindelijk begint het echte leven.’

De auteur schreef een boeiend verhaal met klimaatverandering in de hoofdrol.
Ondanks deze ramp gaat het gewone leven op de meeste plaatsen in de samenleving door alsof er niets aan de hand is...


INKIJKEXEMPLAAR

De auteur:

Jens Liljestrand (1974) is journalist, schrijver en criticus. Hij was jarenlang hoofdredacteur van de culturele bijlage van Expressen. Zijn biografie van Vilhelm Moberg Mannen i skogen uit 2018 stond op de shortlist van de prestigieuze Augustprijs.
In juni 2022 verscheen zijn tweede roman 'Zelfs als alles eindigt'. De vertaalrechten zijn binnen twee maanden na verschijning van de Zweedse uitgave aan 22 landen verkocht. 

Zelfs als alles eindigt koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
bol.com
Bruna.nl
BookSpot
Libris
Standaard Boekhandel

Boekgegevens:

Titel: Zelfs als alles eindigt
Auteur: Jens Liljestrand
Genre: vertaalde literaire roman
Uitgave: paperback, 480 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, juni 2022
ISBN: 9789025472818
ISBN: 9789025472849 (eBook)
NUR: 302

Oorspronkelijke titel: Även om allt tar slut
Vertaald door: Eline Jongsma

Met dank aan Uitgeverij Atlas Contact voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Atlas Contact)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.