woensdag 3 mei 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Shakespeare in scène gezet' geschreven door Karel Deburchgrave

 ‘Al lijkt het waanzin, er zit systeem in.’


Shakespeare in scène gezet

Geen toneelschrijver met een grotere en meer duurzame erfenis dan de Bard, de Zwaan van Avon, de ‘upstart crow’: William Shakespeare. Geen dag gaat voorbij of er wordt wel ergens ter wereld een stuk opgevoerd dat ooit uit zijn pen vloeide. Zijn universele thema’s raken ons in het diepst van ons hart en zijn tijdloos. Niet slecht voor een Engelsman die al vierhonderd jaar dood is. Shakespeare inspireert nog steeds theater- en filmmakers. Je hoeft dan ook niet naar het Londense Globe Theatre om van Shakespeare te genieten.

Maar was Shakespeare wel wie we denken? Of ging er iemand anders schuil achter de man uit Stratford? Van Anonymous tot Shakespeare in Love, wie was de man achter de muze? Wie speelde de beste Hamlet: Laurence Olivier, Sarah Bernhardt of toch Kenneth Brannagh? Is Macbeth – excuus: the Scottish play – écht vervloekt? En was Shakespeare queer? Waarin geloofde hij en wat was zijn politieke overtuiging?

Aan de hand van Shakespeareverfilmingen leidt Karel Deburchgrave ons doorheen de ontelbare vragen, mysteries en anekdotes die onlosmakelijk verbonden zijn met het grootste Engelse exportproduct aller tijden.

Bekijk fragmenten waar in het boek naar wordt verwezen in deze YouTube-playlist

“Karel Deburchgrave kennen we als eminent Shakespeare-filmkenner. En nu is er het ultieme boek:  waanzinnig interessant, een gedroomd cadeau en een eerbetoon aan de bard.”
- Freddy Sartor, oud-hoofdredacteur Filmmagie en Cinemagie


De auteur:

Karel Deburchgrave (1947) studeerde Germaanse filologie en is Fulbright alumnus van de Universiteit in Minneapolis-St. Paul. Hij is filmdocent en recensent in Vlaanderen en Nederland en was voorzitter van het filmtijdschrift Filmmagie. Hij zit geregeld in de Signis Film Jury op o.m. de filmfestivals van Karlovy Vary, Berlijn, Hong Kong, Washington DC en Venetië.

Shakespeare in scène gezet koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Shakespeare in scène gezet
Auteur: Karel Deburchgrave
Genre: non-fictie 
Uitgave: paperback, 224 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Ertsberg, april 2023
ISBN: 9789464369878
ISBN: 9789464369991 (eBook)
NUR: 632, 674

Met dank aan Uitgeverij Ertsberg voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Ertsberg)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.