woensdag 10 mei 2023

Vandaag ontving ik ‘De Judaskuil’ geschreven door Jan Herman Brinks. Dit was zijn laatste werk...

 


De Judaskuil

Smirdin raakt het idee niet kwijt dat de tijd hem op de hielen zit. Toen zijn huisarts hem er vijf jaar geleden schertsend op had gewezen dat hij met al zijn klachten bezig was geordend uit elkaar te vallen, is hij teruggekeerd naar Nederland en in contact gekomen met zijn dochter, Levi. Hij is ervandoor gegaan toen ze pas net was geboren en heeft haar de afgelopen 30 jaar niet gezien. 
Naarmate hun contact hechter wordt begint hij Levi te vertellen over zijn familie verleden, dat ook haar verleden is. Behalve dan over heel vroeger; daarover zwijgt hij als het graf. 

‘Heb je weleens van een Judaskuil gehoord, Levi? Weet je wat dat is, een Judaskuil?’ Levi schudde nadenkend haar hoofd. ‘In Dantes hel is de Judaskuil de plek waar de verraders worden opgeborgen. Je had volgens Dante drie grote verraders: Judas, de verrader van Christus, en Brutus en Cassius, de verraders en moordenaars van Julius Caesar. Direct na de oorlog belandden niet alleen de echte boeven in die Judaskuil, maar ook hun kinderen, soms nog kleine kinderen. Mijn vader belandde daar.’

De auteur:

Jan Herman Brinks op zijn website janhermanbrinks.nl:

"Op deze site, die zich tot een groot lezerspubliek richt, kunt u het een en ander lezen over mijn werk als historicus, journalist en auteur van literair proza.

De afgelopen 25 jaar heb ik boeken en artikelen geschreven over de moderne en eigentijdse Europese geschiedenis. 
Mijn belangrijkste onderzoeksthema’s zijn: antisemitisme, Holocaust Studies, het Europese rechts-radicalisme en –extremisme en vraagstukken met betrekking tot nationale identiteit. 

In de loop van de jaren ben ik als onderzoeker aan diverse internationale universiteiten verbonden geweest. Bovendien heb ik onderzoeksartikelen geschreven voor internationale kranten en tijdschriften.

Wanneer u de links in het menu volgt krijgt u een overzicht van mijn loopbaan, publicaties, boekbesprekingen en huidige bezigheden. 
Indien u omissies aantreft of iets ter sprake wilt brengen, hoop ik dat u mij dit laat weten. 

Jan Herman Brinks"

Jan Herman Brinks is op dinsdag 21 januari 2020 overleden.

Eerder las ik van Jan Herman Brinks:

De Judaskuil koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De Judaskuil
Auteur: Jan Herman Brinks
Genre: novelle
Uitgave: paperback, 112 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Profiel, april 2023
ISBN: 9789052946139
NUR: 301


Met dank aan Leonie Vos-Tiben (redacteur)  voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Profiel)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.