Ingelijste liefde
Dit verhaal gaat over Theo Donkersloot.
In de wisselende perspectieven van de hoofdpersonen lees je over Theo en zijn liefdes.
Theo is in 1968 achttien jaar en in Parijs. Hij heeft van zijn moeder deze reis aangeboden gekregen in afwachting van de uitslag van het VWO-examen.
Hij geniet in een museum van een werk van Édouard Manet met de titel ‘Olympia’. De hierop afgebeelde vrouw brengt hem behoorlijk in verwarring.
Even later tijdens de studentenrevolte in Parijs, wordt Theo heftig verliefd op de knappe Georgette. Het is een ontmoeting van slechts een uurtje maar hij blijft gevoelens voor haar koesteren. Alles is heftig op dat moment!
Ongeveer elf jaar later is hij terug in Parijs, deze keer verliefd op Roos. Samen bezoeken ze een bekend museum. De hoofdconservator en een ‘mantelpakje’, zoals Roos haar in gedachten noemt, heten hen hartelijk welkom. Later trouwt Theo met Roos. Dat lijkt hem het beste.
Hij kan tenslotte niet altijd onder het juk van zijn moeder blijven zitten...
Na vijfendertig jaar stapt Roos uit hun huwelijk en moet kunstkenner en museumconservator Theo noodgedwongen zijn bezetenheid voor een schilderij onder ogen zien.
“Al zijn mogelijkheden zijn uitgeput. Zijn vingers knijpen een croissant in stukken. Enigszins verbaasd kijkt hij ernaar. Dit zal hem niet overkomen, hoe kapot hij ook is, ze gaat er straks niets van merken.”
Het schilderij Palmzondag (Het Paasmeisje) van Victorine Meurent: Theo noemt het weleens zijn ‘Ingelijste liefde’, is zijn grootste liefde maar zelfs dit doek heeft hem verlaten.
Het wordt Theo duidelijk dat hij eerst moet leren wie hij zelf is om een betekenisvolle relatie aan te kunnen gaan, ook zijn moeder speelt hier een grote rol in.
“Hij zit buiten op het houten bankje tegen de gevel aan. De late middagzon in zijn gezicht.
In de verte kleurt de zee paars. De gele eend zonder wielen op het erf van Jean-Luc herwint iets van zijn oude kleur. Welke schilder zou dit tafereel stemmingsvol kunnen weergeven? Monet zeker, Seurat ook, Gauguin met zijn subtiele geel en Van Gogh uiteraard, op zijn eigen indringende wijze.
Het bankje wiebelt, de verbindingen zijn aan het rotten. Niet te veel bewegen anders stort het waarschijnlijk in.”
Verderop in het verhaal denkt Theo weer terug aan deze ervaring; de geur van rottend hout is hier de trigger.
Door de toegankelijke schrijfstijl van de auteur en de beeldende beschrijvingen leest deze roman als een trein.
Ingelijste liefde is een aanrader en de kennis van de auteur van deze kunstvorm is goed voelbaar. Ik heb er werkelijk van genoten!
De auteur:
Jan J. Bakker, (Amsterdam, 1944) werkte als leerkracht in het basisonderwijs, als onderwijsadviseur bij een regionale onderwijsadviesdienst en bij een landelijk instituut dat onderwijsvernieuwingen ontwikkelt.
Eerder las ik van Jan J. Bakker: Zes
min.
Ingelijste liefde koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
Boekgegevens:
Titel: Ingelijste Liefde
Auteur: Jan J. Bakker
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 212 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Onderstroom, mei 2022
ISBN: 9789083043777
ISBN: 9789083043739 (eBook)
NUR: 301
Foto’s op cover: door auteur
Met dank aan Uitgeverij De Onderstroom voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij De Onderstroom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.