vrijdag 30 juni 2023

Ik las 'Isolatie' geschreven door Tamara Onos - een Renske Nijland thriller

‘Pchnął’
‘Heb je pijn? You hurt?’
‘Pchnął’


Isolatie
Reeks: Renske Nijland (2)

Arboprofessional Renske Nijland is getuige van een ernstig bedrijfsongeval in een piepschuimfabriek. Vlak voordat het slachtoffer wordt afgevoerd, fluistert hij een woord in haar oor. Een Pools woord.
Als Renske een onderzoek start, blijkt de man spoorloos verdwenen en wordt ze tegengewerkt door de directeur. De onverwachte terugkeer van haar moeder en de vondst van een lijk in het vredige Ellecom werpen een heel ander licht op het incident. 
Kan Renske meer doden voorkomen?
(bron info: achterflap)

Mijn leeservaring:

Na de spannende proloog lezen we afwisselend de twee verhaallijnen: het verhaal van Renske en het verhaal van Urszula. 
Het verhaal van Renske start in Spankeren op vrijdag 5 juli wanneer ze als arboprofessional het werk van de vader van een vriendin komt toetsten. Helaas is Jerzy (de vader) op dat moment niet aanwezig. 
Het verhaal van Urszula start in Katowice, Polen, op woensdag 3 april, eerder dat jaar wanneer ze bij de halte bij haar huis haar zoontje weer ziet na een lange dag werken. Haar zus Alina past op hem in hun ouderlijk huis terwijl Urszula aan het werk is.

Renske vertelt op kantoor over het ongeluk bij piepschuimfabriek EPS dat plaatsvond terwijl ze daar aanwezig was en over de niet vermelde afdeling in het verslag. De laatste wijziging in het verslag door Kowalski was doorgevoerd op vrijdagochtend 5 juli om negen uur. Maar op dat moment had Jerzy Kowalski al vier dagen vakantie! Jerzy is de vader van haar vriendin Sara. 
Samen met Sara en haar vriend Marcel, gaat Renske op onderzoek uit.
Ze is dol op Marcel maar ze hebben totaal andere ideeën over hun relatie; ze zijn allebei gescheiden, dus daar hoeft het niet aan te liggen. Maar het blijft moeilijk tussen hen.

Urszula komt uit een gezin wat heel wat problemen heeft gehad in het verleden en nu moet ze verder met alleen nog haar zus Alina en haar zoontje Jan. Ze besluit een tijdje naar Nederland te gaan om wat meer te kunnen verdienen zodat de school van Jan betaald kan worden en het ouderlijk huis kan worden opgeknapt. Jan blijft bij Alina in Polen.

“De donkere kelder met de gesloten deur. Haar moeder die haar daar in had geduwd nadat haar mooiste schaal op de grond was gevallen. Het was een ongeluk geweest, ze had voorzichtig gedaan, maar de schaal was toch gevallen en moeder was boos. Ze had niet naar Urszula geluisterd, haar meegetrokken naar beneden en haar in de kelder gezet. In het donker. Overal waar ze schuifelde was muur, het was koud en ze hoorde geknaag. Verstijfd had ze met haar armen om haar knieën op de grond gelegen, zo klein mogelijk, zodat de ruimte in de kelder groter zou zijn en de ratten haar niet zouden vinden. Maar ze hadden haar wel gevonden.”

Het is duidelijk dat de auteur zich goed heeft geïnformeerd over het reilen en zeilen in zo’n fabriek. Ook de beschrijving van de problemen voor huisvesting in Nederland voor buitenlandse arbeiders is een belangrijk onderdeel. Hierdoor is het behalve een spannend ook een heel actueel verhaal geworden.

De auteur maakt nergens gebruik van moeilijke woorden die te maken hebben met haar eigen werk en het werk van de hoofdpersoon.
Het is bij elk hoofdstuk meteen duidelijk over wie je aan het lezen bent. In beide verhaallijnen is de spanning goed aanwezig en de personages worden duidelijk neergezet.
De spanning is in sommige situaties zelfs beklemmend te noemen; het is zeker geen verhaal voor tere zieltjes.

Deze verhaallijnen die aan het begin niets met elkaar te maken lijken te hebben, komen steeds dichter bij elkaar om te eindigen in een knap einde wat nieuwsgierig maakt naar wat er meer op het pad van Renske komt. 
De lezers hebben een stukje meer mogen proeven...

Tamara Onos heeft met ‘Isolatie’ zichzelf overtroffen.
Ik kijk uit naar een volgend deel in deze serie met Renske Nijland in de hoofdrol.De auteur:

Tamara Onos (1972) is arbeidshygiënist en hoger veiligheidskundige. Zij adviseert en schrijft over veilig en gezond werken. 
Haar liefde voor de pracht en problemen van arbeid deelt ze met Renske Nijland, de hoofdrolspeler uit deze serie. 
Neem een kijkje op de website van Tamara Onos.

Isolatie is het tweede deel uit de Renske Nijland-thrillerreeks. 
Het eerste deel, Onder Invloed, is uitgeroepen tot De Beste Nederlandse Vrouwenthriller van 2019. 
Het boek ontving gemiddeld vier sterren bij Hebban, bol.com en Vrouwenthrillers.nl. 

“De betrokkenheid en het plezier van Onos in haar werk spat van de pagina’s in dit vlot geschreven en originele debuut.” 
Trouw – Monique de Heer, 6 april 2019


Isolatie koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Isolatie
Reeks: Renske Nijland (2)
Auteur: Tamara Onos
Genre: thriller 
Uitgave: paperback, 240 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij LetterRijn, 15 juli 2022
ISBN: 9789493192355
ISBN: 9789493192416 (eBook)
ISBN: 9789464493887 (luisterboek)

Met bonusverhaal achter in het boek: Het Joodse Bruidje


Met dank aan Uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij LetterRijn) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.