donderdag 22 juni 2023

Vandaag in de schijnwerpers 'Bosgevoel' geschreven door Herman Vuijsje

 Een ontdekkingsreis door het diepe woud van Nederland


Bosgevoel

Bos in Nederland? Hing er altijd een beetje bij. Wel mooi en zo, maar niet echt van betekenis. Gebeuren deed het in de polder, aan de rivieren en op zee. Het bos was die wereld van bescheiden burgermansgenoegens, van pannenkoeken en ANWB-paddenstoelen. 
Voor het peilloos diepe woud, voor de herinnering aan de gelukzalige huiver van sprookjesland, moet je de grens over. 

Of... toch niet? Kun je dat gevoel ook bij ons ervaren? 
Dagenlang door de wouden trekken in Nederland, kán dat? En wat zie, hoor en voel je dan? Schemerende duisternis, flakkerend licht, beklemmende eenzaamheid, nevelbanken, lokkende tonen, dreigend grommen? Of toch vooral de kale routine van rechthoekig afgepaste bospercelen, met stammen gehoorzaam op een rij? 

Ik neem de proef op de som en ga op ontdekkingstocht. Het Gooi door, de Utrechtse Heuvelrug af, en weer omhoog de Veluwe op, tot ik het bos weer uitkom in Hattem bij de IJssel. 
Een kleine twee weken ondergedompeld in het Nederwoud op zoek naar het echte bosgevoel... kijken hoe ver ik kom.


“In de namiddag, als ik al dicht bij Lage Vuursche ben, zie ik hoe zonlicht neerdwarrelt op de bosbodem en in vlokken uiteenspat. De bladeren glinsteren nog één keer op en vormen achter de stammen een fijne groene nevel. Daar in de verte wenken licht, een diffuus optimisme en een onbestemd verlangen.”

De auteur:

Herman Vuijsje (1946) is een onafhankelijk journalist, schrijver en socioloog. De meeste van zijn publicaties gaan over verandering in Nederland. Veranderingen op sociaal, moreel, religieus en politiek gebied, maar ook veranderingen in landschap en ruimtelijk beleid. Hij schreef een dertigtal boeken.

Eerdere wandel- en reisboeken waren: Op weg naar Vladivostok – achter Russische façades (de weerslag van een twee maanden durende reis door Rusland), Schuifgroen (een verkenning te voet van de ‘groene grens’ van Amsterdam) en Een grens van steen, op avontuur langs de Muur van Hadrianus (het verslag van een wandeltocht langs de unieke Romeinse grensversterking tussen Engeland en Schotland).
In 1989 liep hij van Santiago naar Amsterdam. Daarover schreef hij de evergreen Pelgrim zonder God.

Bij Uitgeverij Elmar verscheen eerder zijn boek Strandlopers, het verslag van een wandeltocht langs de hele Nederlandse kust samen met schilder Jan Groenhart. 
Nu heeft hij de bossen in Nederland doorkruist op zoek naar het oergevoel.

Herman Vuijsje is medewerker van NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer.

Bosgevoel koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Bosgevoel
Auteur: Herman Vuijsje
Genre: wandelgids
Uitgave: paperback, geïllustreerd, 144 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Elmar, mei 2023
ISBN: 9789038928821
NUR: 502
Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Elmar)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.