donderdag 29 juni 2023

Ik las 'Van klein TOT GROOTS - Charles Darwin' geschreven door Maria Isabel Sánchez Vegara met illustraties door Mark Hoffmann

 De man achter de evolutietheorieVan klein TOT GROOTS
Charles Darwin


Dit is het twaalfde deel in de (inter)nationale supersuccesvolle en kleurrijke serie Van klein TOT GROOTS, en de tweede man in deze reeks!

Charles Darwin 
(Shrewsbury, 12 februari 1809 – Downe, 19 april 1882) 

Met de serie Van klein TOT GROOTS ontdekken kinderen én volwassenen de levensverhalen van belangrijke personen uit de wereldgeschiedenis.
Elk deel laat zien hoe hun leven begon met een grote droom en leidde tot een prominente plek in de wereldgeschiedenis. Mooi voor thuis, in de klas of als cadeauboek!

Elk deel in deze serie heeft dezelfde auteur (op Rosa Parks na) en vrijwel ieder deel heeft een andere illustrator. Dat maakt dat lezers alle delen uit deze bonte reeks willen verzamelen! 

• Twaalfde deel in deze prachtserie
• Voor lezers van 6 tot 106!
• Met achterin foto’s en extra informatie over Charles Darwin

De auteur over deze serie:

“Van klein TOT GROOTS is een eerbetoon aan dromers - aan hen die een droom nastreven, hoe onmogelijk het ook leek. Vanaf dat moment was alles heel intuïtief.”

Mijn leeservaring:

Charles Darwin hield er als kleine jongen van om in zijn eentje lange wandelingen te maken en dan van alles te verzamelen. Hij was dol op de natuur en had daar veel vragen over.
Hij leefde in een tijd dat de gangbare gedachte was dat in één klap alles op aarde was gekomen en dat het zo nog was. Dus dieren, planten en mensen waren altijd al zoals ze op het moment waren dat Charles ze zag.
Hij betwijfelde dat ten zeerste…

Hij kwam uit een familie van wetenschappers en het was dus niet vreemd dat hij verder wilde leren. Hij besloot alles te gaan leren over planten, dieren en de natuur. Een leraar zag het enthousiasme van zijn student en stelde voor dat hij als onderzoeker mee zou gaan met de HMS Beagle.
Van 1831 tot 1836 maakte de Beagle een reis rond de wereld. Charles Darwin reisde mee als natuuronderzoeker. Tijdens deze reis zag hij dieren, waar hij zelfs nooit over had kunnen dromen en realiseerde zich dat de vele verschillende vinken die hij zag allemaal afstamden van dezelfde voorouder. Dat sterkte hem in de overtuiging dat elke soort zich aanpast aan de omgeving waarin hij (op)groeit. Ook de mens.

Hij schreef na 20 jaar onderzoek het inmiddels geprezen boek ‘On the Origin of Species’ (Over het ontstaan van soorten). Destijds was dat boek heel omstreden, maar tegenwoordig weten we beter.

De dappere Charles begreep als kind al dat moed nodig was om anders te denken dan de andere mensen. Dankzij hem heeft de wetenschap grote stappen gemaakt. 
Je bent nooit te klein om het verschil te maken!

Charles Darwin is een mooie aanwinst in de serie ‘Van klein TOT GROOTS’ en ik waardeer het boekje met vijf stralende sterren.
Eerder las ik uit deze serie:

Sánchez Vegara, Maria Isabel
Coco Chanel
Sánchez Vegara, Maria Isabel Anne Frank
Sánchez Vegara, Maria IsabelFrida Kahlo
Sánchez Vegara, Maria Isabel Malala Yousafzai
Sánchez Vegara, Maria Isabel Aretha Franklin
Sánchez Vegara, Maria Isabel Jane Goodall

De auteur:

Maria Isabel Sánchez Vegara werd geboren in Barcelona, Spanje.
Ze werkte meer dan vijftien jaar voor cliënten bij belangrijke reclame agentschappen.
Ze beschrijft zichzelf als: "Creator, author, writer, copywriter, creative director, creative strategist, brand positioner and dreamer." (Linkedin)

De illustrator:

Mark Hoffmann studeerde B.F.A. Illustration, Rhode Island School of Design en M.F.A. Visual Design, University of Massachusetts Dartmouth
Lees meer over hem en zijn werk op zijn website  Studio Hoffmann.

Van klein TOT GROOTS – Charles Darwin koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Charles Darwin
Serie: Van klein TOT GROOTS
Auteur: Maria Isabel Sánchez Vegara
Illustrator: Mark Hoffmann
Genre: kinderboeken, prentenboeken, vanaf 6 jaar
Uitgave: gebonden, 36 pagina’s
Uitgever: De Vier Windstreken, januari 2022
ISBN: 978 90 5116 897 6
NUR: 212, 274
Oorspronkelijke titel: Little People, BIG DREAMS – Charles Darwin
Nederlandse tekst van Antje Schoehuys-Blaak


Met dank aan De Vier Windstreken voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: De Vier Windstreken)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.