zaterdag 17 juni 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Op drift' geschreven door Iris Cassandra

 “De natuur kan niet spreken. En toch kunnen we haar verstaan.”


Op drift

In deze roman gaat Iris Cassandra op zoek naar de essentie van een samenleving die onder druk staat van een uitgeputte aarde.


Op drift is een roman waarin alles verschuift. 
Letterlijk: tektonische platen die schuiven, met vulkaanuitbarstingen tot gevolg. En figuurlijk: relaties tussen mensen die veranderen, waardoor een samenleving verschuift. Het een werkt op het ander in.

Aarde en mens staan allebei onder druk. En de tijd begint te dringen…

Het verhaal:

Het is 2013…
...en de aarde is uitgeput. 

In Païz probeert president Borduur met wanhopige wetten de omvang van zijn volk te beperken. Het resultaat is een weliswaar kleinere, maar stevig ontwrichte samenleving. Bevolkingsgroepen komen tegenover elkaar te staan. De druk op de president om in te grijpen neemt toe. Onder aanvoering van een werkloze Marianentrogonderzoeker beginnen de mensen zelf een nieuwe samenleving vorm te geven. Met compassie als fundament. Intussen laat de aarde steeds vaker op rampzalige wijze van zich horen. Komt die nieuwe samenleving nog wel op tijd?

“Wij, mensen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We zijn afhankelijk van elkaar. En tegelijkertijd onafhankelijk. Het één kan niet zonder het ander. Het is een dans waarin we voortdurend zoeken naar balans. En dat maakt ons kwetsbaar.”

Op drift is een actuele en filmische roman over verschuivingen. Geologische verschuivingen van tektonische platen, met vulkaanuitbarstingen en tsunami’s tot gevolg. En psychologische verschuivingen in mensen, waardoor ambities, relaties en samenlevingen veranderen.


De auteur:

Iris Cassandra is schrijver en jurist. Ze werd geboren in Arnhem, groeide op in Eerbeek, ging in Arnhem naar het Stedelijk Gymnasium en studeerde vervolgens aan de Universiteit Utrecht. Momenteel woont ze in Zeist. Inspiratie voor haar werk haalt ze uit muziek (jazz, Beethoven, Kate Bush, Prince), kunst (Giacometti, Anne Teresa de Keersmaeker, Olga Tokarczuk) maar bovenal uit de natuur. 
Meer informatie over de auteur is te vinden op haar website. 

Op drift koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Op drift
Auteur: Iris Cassandra 
Genre: roman, literaire fictie
Uitgave: paperback, 336 pagina’s
Uitgever: Ajetka uitgeverij, april 2023
ISBN: 9789083311609
ISBN: 9789083311616 (eBook)
NUR: 301

Met dank aan Ajetka uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: Ajetka uitgeverij)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.