donderdag 9 november 2023

Ik las: 'Bikkel!' geschreven door Thea Uri, met illustraties van Beika ART



Bikkel!

Stijn is een sympathieke hoofdpersoon. Hij is lief en behulpzaam, maar ook een beetje onzeker. Omdat zijn moeder wat verward is, is ze tijdelijk in een kliniek opgenomen, maar helaas heeft zijn vader ook bijna geen tijd voor hem. Stijn vindt het vreselijk dat zijn moeder daar is en kan het ook niet goed uitleggen aan de kinderen in zijn klas.

“Alle twee de avonden ging papa in zijn eentje naar mama in De Time-Out. Stijn wilde niet mee.
‘Ik ga alleen mee als mama mee naar huis gaat,’ had hij gezegd. Met mama was het nooit zo’n rotweekend geweest, het rotste weekend uit heel Stijns leven. Pap zei dat dit nu precies de reden was waarom het feestje niet door kon gaan. Omdat mama er niet was. En dat Stijn toch ook wel kon begrijpen dat ze niet zomaar weg kon gaan uit De Time-Out. Dat hij daarnaast ook weleens een beetje aan pap kon denken. Hoe lastig het wel was dat die alles in zijn eentje moest doen.”

Zijn vrienden Kasper en Nour zijn ook nog jonge kinderen en roepen meestal maar iets, meer dan dat ze echt iets bijdragen aan het komen tot een oplossing of het beantwoorden van een vraag. Zelf zijn ze ook onzeker al doen ze net alsof dat niet zo is. Er is hier goed beschreven hoe het er op die leeftijd onderling aan toe gaat.
 
Leuk om te zien dat 'elfjes' in het verhaal gebruikt worden; op deze manier kunnen kinderen al kennismaken met deze vorm van dichten.
De leuke illustraties passen prima op de plek in het verhaal waar ze afgebeeld staan.

Op een dag ziet Stijn in het Kraaienbos een hond met een losse halsband om zijn nek. De hond is alleen en lijkt verdwaald. Stijn wil de hond helpen, maar weet niet hoe. Zijn vrienden weten het ook niet.
Stijn heeft deze hond Bikkel genoemd omdat deze hond naar zijn mening een echte doorzetter is en daarom de naam Bikkel verdiend heeft, net zoals de hond van een andere patiënt in het ziekenhuis waar zijn moeder nu is.

Carlijn is het nieuwe klasgenootje van Stijn; ze is een sterk en onafhankelijk meisje. Ze is niet bang om voor zichzelf op te komen, ook al wordt ze daardoor door anderen buitengesloten. Ook Carlijn heeft op het moment geen moeder om haar heen die voor haar kan zorgen.
Stijn en Carlijn besluiten om samen de hond te vangen. Ze komen er al snel achter dat het niet zo makkelijk is als ze dachten. De hond is namelijk erg wild en angstig.

De vriendschap tussen Stijn en Carlijn is hartverwarmend. Ze leren elkaar te accepteren voor wie ze zijn en samen helpen ze elkaar om hun problemen aan te pakken.

Bikkel! is een mooi en ontroerend verhaal over vriendschap, eenzaamheid en hoop.


De auteur:

Thea Uri is muziekdocent en auteur. Ze schrijft korte verhalen en gedichten waarvan een aantal in bundels verscheen. 
In 2018 werd zij genomineerd voor de Editio verhalenwedstrijd. 
Bikkel! is haar eerste kinderboek.

Bikkel! koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Bikkel!
Auteur: Thea Uri
Illustraties: Beika ART
Genre: kinderboek, vanaf 9 jaar
Uitgave: paperback met illustraties, 144 pagina’s
Uitgever: Droomvallei Uitgever, oktober 2022
ISBN: 9789493314009


Mijn dank voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Droomvallei Uitgever)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.