dinsdag 14 november 2023

Ik las: 'Verdwijnende silhouetten' geschreven door Greta Pauw

 



Verdwijnende silhouetten


Verdwijnende silhouetten speelt zich af in Noord-Holland, maar had zich overal in Nederland op het platteland af kunnen spelen. We volgen een liefdevol boerengezin tijdens hun dagelijks leven. Tegenwoordig hebben boeren te maken met de gevolgen van ons eigen consumptiegedrag dat gebaseerd is op een ogenschijnlijk niet te stuiten groei van de welvaart. 

Terwijl dochter Fleur strijdt voor dierenrechten in de vee-industrie wil Vader Willem niets weten van verandering. Hij wil gewoon door blijven boeren zoals hij altijd deed. Het is toch goed zo?
Moeder Elsa probeert wat te schipperen tussen deze twee.

Deze vee-industrie wordt ook wel intensieve veehouderij of (voorheen) bio-industrie genoemd. Dieren worden in stallen dicht op elkaar en vaak op grote schaal gehouden. Op alles wordt bespaard: ruimte, voer, arbeidskrachten enz. Dat gaat ten koste van het dierenwelzijn. Dieren lijden in de vee-industrie, omdat ze in korte tijd zo veel mogelijk moeten produceren of groeien.

Agnes komt na de revalidatie van een gebroken heup vanuit Amsterdam in een huisje te wonen naast de boerderij van haar schoonzoon Willem en dochter Elsa. Dat was voor haar een grote stap, maar het was even noodzakelijk. Het was voor Agnes helaas niet de eerste keer dat ze haar leven niet op haar eigen manier in kon vullen. Ze wil haar eigen keuzes kunnen maken, maar soms is dat niet mogelijk. Agnes mist het bruisende Amsterdam, maar gelukkig heeft ze een goede band met haar kleindochter Fleur.

“Ze had slecht geslapen. Ondanks haar barstende koppijn herinnerde ze zich het kattengevecht en behoedzaam ging ze rechtop in bed zitten. De hemel boven het land begon al te kleuren. Toen kwam met een schok de gebeurtenis van de vorige dag naar boven en het was alsof er een dik pak wolken voor de horizon schoof. Ondanks haar bonkende hoofd, hoorde ze hanengekraai. Daarna hoorde ze het geluid opnieuw. Ze hadden haar niets verteld over een nieuwe haan. Zelfs Fleur niet. Dat verbaasde haar. Ach, ze was een oude vrouw die gedoogd werd.”

In Verdwijnende silhouetten lees je over liefde; liefde voor dieren die verder gaat dan liefde voor de boerderij. In deze consumptiemaatschappij hebben boeren torenhoge leningen en moeten steeds meer kosten maken om mee te kunnen met de rest. Is het eind al in zicht?
 
We hebben steeds vaker de silhouetten van loslopende koeien in de wei zien verdwijnen, maar tegenwoordig is gelukkig een beweging gaande die dat gecorrigeerd wil zien. Hoop doet leven...
De personages zijn goed neergezet door Greta Pauw en het gekozen onderwerp is helaas bijzonder actueel.

Ik heb ‘Verdwijnende silhouetten’ graag gelezen.



De auteur:

Greta Pauw (1954) was boerin en coach balans bij werk- en privérelaties (managementboek Dynamiek in familierelaties). 
Nu volgt ze haar hart. Liefde voor de natuur en dieren is haar belangrijkste drijfveer om te schrijven. Haar boeken gaan over de grote thema’s, die ieder mens ontmoet op zijn of haar levensreis. Dieren spreken meteen tot haar verbeelding, omdat leeftijd, gender en ras geen rol spelen.

Verdwijnende silhouetten koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Verdwijnende silhouetten
Auteur: Greta Pauw
Genre: roman
Uitgave: paperback, 264 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, maart 2022
ISBN: 9789493245334
NUR: 301


Met dank voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Palmslag)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.