zondag 19 november 2023

Ik las: 'De zondaar' geschreven door Hans Faber

Een reeks moorden houdt de gesloten gemeenschap op Urk in de greep. 
Kan Vince de moordenaar ontmaskeren?


De zondaar

De zondaar is het derde deel in de misdaadthrillerreeks van Hans Faber met misdaadverslaggever Vince van Zandt in de hoofdrol. In dit boek onderzoekt Vince een reeks duistere moorden op Urk en komt daar in aanraking met een streng gereformeerde gemeenschap.

Het verhaal begint met de moord op een jonge vrouw op Urk. De politie is snel ter plaatse, maar er is geen bewijs te vinden. Vince van Zandt, die op zoek is naar eerherstel na een eerdere fout, besluit om zelf onderzoek te doen. Hij stuit al snel op een tweede moord en dan wordt het duidelijk dat er een seriemoordenaar actief is.

“Waarom deed God dat? Hij durfde het niemand te vragen, want dan twijfelde hij aan de Bijbel en gaf zijn vader hem een tik. Anders Jacob wel. Die sloeg nog harder. Elke keer als hij zo’n gedachte voelde aankomen, probeerde Johan snel aan iets anders te denken. Aan voetbal of knikkeren, of wanneer moeder hem weer eens over zijn haar zou strijken.”

Vince wordt gedwarsboomd in zijn zoektocht en hij moet het op eigen houtje zien te rooien en dat is niet makkelijk. Urk is een gesloten gemeenschap waar niet iedereen blij is met een buitenstaander die zich met hun zaken bemoeit.

De spanning in het verhaal wordt goed opgebouwd. Faber weet de lezer vanaf het begin in zijn greep te houden. De moorden zijn gruwelijk en de dader lijkt ongrijpbaar. De sfeer op Urk is beklemmend, en het is duidelijk dat de gemeenschap een donker geheim verbergt.

“Voor de Ornankerk had hij het ingegraven lichaam gezien. Voor de man was het te hopen dat de hoofdwond een einde aan zijn leven had gemaakt. Veel gruwelijker dan levend begraven worden was onmogelijk. Creatief was de moordenaar wel. Elke moord was anders.”

De personages in het verhaal zijn goed uitgewerkt. Vince van Zandt is een sympathieke hoofdpersoon die je snel in je hart sluit. Hij is vastberaden om de moorden op te lossen en hij laat zich niet zomaar uit het veld slaan. De andere personages, zoals de politie, de Urkers en de dader zijn ook geloofwaardig en levensecht. Het is duidelijk dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan naar de omgeving waarin hij de hoofdpersoon in dit verhaal laat werken.

Mooi om te lezen dat ook Zeeland, met name Arnemuiden, nog even aandacht krijgt van Vince wanneer hij een geheim binnen De Stem ontdekt...

Ik kijk uit naar een volgend verhaal met deze nieuwsgierige Vince van Zandt in de hoofdrol.De auteur: 

Hans Faber was journalist voor onder meer de Volkskrant en Het Financieele Dagblad. Voor de Volkskrant schreef hij vaak over het schemergebied tussen onder- en bovenwereld en was hij twee keer genomineerd voor Het Gouden Pennetje, de prijs voor talentvolle journalisten. Hij is tegenwoordig copywriter en eigenaar van een communicatiebureau. 
Eerder schreef hij in de Van Zandt-serie: De Rus en De minister.

De zondaar koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De zondaar
Serie: Van Zandt (3)
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 352 pagina’s
Uitgever: The House of Books, januari 2023
ISBN: 9789044364194
ISBN: 9789044364200 (eBook)
NUR: 332


Met dank aan The House of Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: The House of Books)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.