vrijdag 3 november 2023

Ik las: 'Manus & Janus en het Spaanse Goud' geschreven door Dick Bouquet

De Avonturen van Manus & Janus (2)


Manus & Janus en het Spaanse Goud


Manus & Janus en het Spaanse Goud is een spannend en humoristisch avonturenboek voor kinderen van 7 tot 12 jaar. De twee volwassen hoofdpersonen, Manus en Janus zijn twee onhandige maar lieve tweelingbroers die op zoek gaan naar een verborgen Spaanse schat.
Omdat ze zo onhandig zijn lijken ze soms een beetje dom, maar dat klopt niet!

Het verhaal begint met het feit dat de televisie van Manus en Janus kapot gaat. Janus heeft een boek bij de bibliotheek geleend met de titel “De geschiedenis van het Spaanse goud” en ondanks dat Manus lezen saai vindt is hij toch benieuwd naar wat Janus te vertellen heeft over de inhoud.

Omdat ze geen geld hebben voor een nieuwe televisie, nemen ze een baantje als postbode. Door onhandigheid van Boef en Kneggie komt tijdens hun ronde een kistje uit de lucht vallen. Hieronder lees je meer over Boef en Kneggie.

“Op het postkantoor vertelt de chef dat hij geen idee heeft van wie het kistje is of waar het bezorgd moet worden. Daarom mogen Manus en Janus het mee naar huis nemen. Na nog een hele middag post bezorgen krijgen ze ‘s avonds eindelijk de tijd om te zien wat er in zit.”

In het kistje zit een geheimzinnige brief en een sleutel. In deze brief lezen de broers over een verborgen Spaanse schat die al meer dan vierhonderd jaar ergens ligt.
Manus en Janus besluiten om op zoek te gaan naar de schat. Ze worden echter gevolgd door de boeven Boef en Kneggie, die ook op zoek zijn naar de schat. Boef en Kneggie lijken zelfs door hun onhandigheid een beetje op Manus en Janus. Maar door hun domheid komen ze steeds weer in de gevangenis terecht. 
Daarnaast krijgen Manus en Janus ook nog eens te maken met twee spoken: Cornelis Klaver en Pedro Petito Bueno.

Het boek is goed geschreven in zevenentwintig niet te lange hoofdstukken waarin de personages goed worden uitgewerkt. Manus en Janus zijn sympathieke hoofdpersonen die de lezer snel in hun hart zullen sluiten. 
De boeven Boef en Kneggie zijn grappige en onhandige tegenstanders. De spoken zijn mysterieus en zorgen voor een vleugje spanning.

Het verhaal is spannend en avontuurlijk. Er gebeurt van alles en de lezer zit tot het einde toe geboeid. Het verhaal is humoristisch, met veel grappige situaties en dialogen. Deze spannende, mysterieuze en humoristische gebeurtenissen volgen elkaar in een rap tempo op, waardoor je het boek in een mum uitgelezen hebt. 

“De boeven durven Petito Bueno niet aan te kijken. Zwijgend kijken ze naar hun schoenen. Natuurlijk zijn ze niet vergeten wat er met ze gebeurt als ze de schat niet op tijd vinden. Het vooruitzicht van het spokenrijk maakt hen doodsbang.” 

Op bijna iedere bladzijde staan tekeningen die gemaakt zijn door de auteur Dick Bouquet. Deze tekeningen verduidelijken de beschreven situatie en zijn daardoor onlosmakelijk verbonden met het verhaal over deze tweeling.

Dit is het tweede deel in de serie ‘De avonturen van Manus en & Janus’ maar kan goed alleenstaand gelezen worden. Maar je laat in dat geval wel een prachtig eerste deel liggen.
Manus & Janus en het Spaanse Goud is een aanrader voor kinderen van 7 tot 12 jaar die houden van spannende en humoristische avonturenboeken.
Het is bovendien een heerlijk boek om uit voor te lezen.




De auteur:

Dick Bouquet (1967) is naast tekenaar en schrijver van kinderboeken ook scenarioschrijver. Al vroeg in zijn loopbaan hield hij zich bezig met het schrijven, regisseren en tekenen van animatieproducties.
Voor Villa Achterwerk van de VPRO maakte hij de series Petje Piet, Bertje en De Daantjes
Ook werkte hij mee aan Nederlandse speelfilms zoals Verliefd op Ibiza (2013), De Toscaanse Bruiloft (2014), Sinterklaas en Diego: het geheim van de ring (2014), Fashion Chicks (2015) en First Kiss (2018). 
Eerder verschenen bij andere uitgevers de jeugdboeken Brugklas (2019, ook verfilmd), Kerstfeest in de dierentuin (1994) en Dikkie en Daantje vangen een neushoorn (2003).

Eerder las ik van Dick Bouquet:
Manus & Janus en Sinterklanus

Manus & Janus en het Spaanse Goud koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Manus & Janus en het Spaanse Goud
Serie: De Avonturen van Manus & Janus (2)
Auteur en illustrator: Dick Bouquet
Genre: kinderboeken met illustraties, vanaf 7 jaar
Uitgave: hardcover, 104 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij BLOP, december 2022
ISBN: 9789082851564
NUR: 280

Met dank aan Uitgeverij BLOP voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij BLOP)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.