maandag 26 februari 2024

Ik las: 'De daden' geschreven door Anne Schepers en was onder de indruk van deze debuutroman

 


De daden

In ‘De daden’ van Anne Schepers volg je Sara een jonge journaliste die wanneer ze een baan krijgt bij een lokale krant terugkeert naar haar roots in de Rotterdamse wijk Beverwaard. Terwijl ze zich verdiept in de toenemende spanningen rondom de komst van een asielzoekerscentrum, wordt ze geconfronteerd met de complexiteit van hedendaagse issues als migratie, integratie en radicalisering.
De situatie bij haar thuis zorgt voor een steeds grotere kloof tussen het leven dat onze hoofdpersoon denkt dat ze wil en haar afkomst. Ze weet nog steeds niet écht waarom ze journaliste wil worden.

“Bij het horen van zijn naam keken mijn moeder en Kyran allebei verschrikt op. De sfeer in de kamer veranderde, werd weer gespannen. We praatten nooit over Daaf. Het was een les die ik kort na zijn straatverbod geleerd had: voor mijn moeder en Kyran was het gemakkelijker met het gewone leven door te gaan wanneer ze niet aan Daaf herinnerd werden, en het was beter als ze dachten dat ook ik gemakkelijk de draad weer oppakte.”

De auteur schetst een indringend portret van een wijk in transitie, waar verschillende culturen en belangen nog niet echt botsen, maar de angst hiervoor voelbaar is. 
De diverse personages zijn gelaagd en realistisch, en hun innerlijke conflicten worden met veel finesse beschreven. Sara's zoektocht naar waarheid en rechtvaardigheid wordt gedwarsboomd door onvoorziene gebeurtenissen. 

De roman is vlot en spannend geschreven. De plot is origineel en relevant, en de thematiek is zorgvuldig uitgewerkt. Schepers slaagt erin om een genuanceerd beeld te geven van de complexe problematiek rondom migratie, zonder te vervallen in clichés of simplificaties. 
In de epiloog lees je ook over het sluiten van ogen en ze daarna opnieuw te openen om te zien dat er niets veranderd is.

“Snap je niet dat we dit niet kiezen? Hoe armer je bent, hoe groter de invloed die beleid op je heeft. Beleid is leven of dood voor ons. Wij kiezen er niet voor hier weggestopt te worden: we zijn hier weggestopt. Politici en beleidsmakers maken beelden die wij niet herkennen en maken dan keuzes, ze gooien stenen in het water, het water rimpelt en blijft rimpelen."

‘De daden’ is een boeiende en indringende roman die je aan het denken zet over de hedendaagse samenleving. Een absolute aanrader voor lezers die houden van een verhaal met een maatschappelijke relevantie en verslaggeving daarvan. Het is duidelijk dat de auteur weet waarover ze schrijft.
‘De daden’ is een meer dan geslaagd debuut. Anne Schepers is zeker een naam om in de gaten te houden.



De auteur:

Anne Schepers (1993) werkte eerder als journalist en webredacteur voor onder meer Buitenhof, Een Vandaag en De Correspondent.
Momenteel is ze werkzaam bij Waag Future Lab.
'De daden' is haar debuutroman.

De daden koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De daden
Auteur: Anne Schepers
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 256 pagina’s
Uitgever: Lebowski Publishers, april 2023
ISBN: 9789048867349
ISBN: 9789048867356 (eBook)
NUR: 301
 

Met dank aan Lebowski Publishers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Lebowski Publishers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.