maandag 12 februari 2024

Ik las: 'Spinoza en zijn tijd' geschreven door Hans Ulrich

 Spinoza voor jong en oud


Spinoza en zijn tijd


“Wie Spinoza begrijpt, heeft de weg naar blijvend geluk gevonden”

In "Spinoza en zijn tijd" schetst Hans Ulrich een helder en beknopt portret van de Nederlandse filosoof Benedictus de Spinoza (1632-1677). De nadruk ligt op de wisselwerking tussen Spinoza's leven en zijn baanbrekende ideeën, die hem tot een van de belangrijkste denkers van de 17e eeuw maakten. Het laat ook zien waarom zijn wijsheid ook vooral nu in onze drukke tijd, actueel is.

Ulrich voert ons mee door Spinoza's leven, van zijn opvoeding in de Amsterdamse Joodse gemeenschap tot zijn ballingschap vanwege zijn controversiële ideeën. Hij bespreekt de intellectuele context van Spinoza's tijd, met aandacht voor de opkomst van de Verlichting en het rationalisme.

Vervolgens belicht Ulrich de kernpunten van Spinoza's filosofie, met nadruk op zijn ethiek, godsbegrip en determinisme. Hij legt uit hoe Spinoza's ideeën over de menselijke natuur, emoties en vrijheid tot op de dag van vandaag relevant zijn. Het was ook mooi om te lezen dat Spinoza populair aan het worden is.

Ulrich's schrijfstijl is helder en toegankelijk, zonder afbreuk te doen aan de complexiteit van Spinoza's ideeën. Hij maakt gebruik van heldere voorbeelden en illustraties om de filosofische concepten te verduidelijken.

Voor Sigmund Freud, de vader van de psychoanalyse, was Spinoza de man die helder uiteen wist te zetten hoe de mens een raadsel voor zichzelf bleef. De Freudiaanse theorieën lijken heel verwant aan de analyses van Spinoza. Freud zag dat ook en schreef aan een vriend: ‘Ik erken voluit schatplichtig te zijn aan Spinoza’s leer.’

De volgende stelling spreekt mij enorm aan omdat ik er zelf ook zo over denk:
‘Opgewektheid is altijd goed, neerslachtigheid daarentegen altijd slecht’. Het is zijn beroemdste stelling uit zijn hoofdwerk, de Ethica.
Spinoza wordt met recht de blijde filosoof genoemd.

"Spinoza en zijn tijd" is een waardevolle introductie tot de ideeën en het leven van een van de grootste denkers van Nederland. Het boek is ideaal voor lezers die meer willen weten over Spinoza's filosofie en de impact ervan op de Verlichting en de moderne gedachte. 

Met “Spinoza en zijn tijd” heeft de auteur een goede balans tussen biografie en filosofie gevonden, waardoor het boek vlot leest.


De auteur:

Hans Ulrich (Hengelo 1939) studeerde geschiedenis en Nederlands in Utrecht. Hij gaf les op de gymnasia van Middelburg en Leiden en schreef tal van schoolboeken. In totaal zijn zes miljoen scholieren groot geworden met zijn lesboeken. Ook schreef hij kinderboeken van welke er twee verschenen zijn in het Duits, Esperanto en Engels. 
Zijn geprezen De vader die terugkwam verscheen in 2017.
Spinoza en zijn tijd verscheen14 april 2023. 

Spinoza en zijn tijd koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Spinoza en zijn tijd
Auteur: Hans Ulrich
Genre: Theologie, Esoterie & Filosofie
Uitgave: paperback, 78 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, april 2023
ISBN: 9789493245822
NUR: 732


Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Palmslag)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.