dinsdag 6 januari 2015

Ik las: 'Alsof het niets is' van Camille Anseaume - Pittig, teder, ontroerend.

Alsof het niets is
Een jonge vrouw raakt onverwacht zwanger. Ze wanhoopt, ze is dolgelukkig, ze twijfelt, en beschrijft met humor en nietsontziende eerlijkheid haar gevoelens en gedachten.

Op de achterflap:

We houden vooral horizontaal van elkaar, en in het donker, alleen dan zijn we niet bang om elkaar af te schrikken, alleen dan durven we onze adem te vermengen zonder te vrezen dat de ander zich afvraagt of het misschien niet allemaal te snel gaat... Het is veel meer dan alleen maar seks, het is veel minder dan verliefdheid. Het is vlees noch vis, goed genoeg om te doen alsof we een kindje maken, niet goed genoeg om er een te krijgen.

De hoofdpersoon, een jonge journaliste, ontdekt aan het begin van het boek dat ze ongepland zwanger is. De vader wil er niets van weten. Ze gebruikt de rest van het boek om enorm te twijfelen, om zich intens gelukkig en dan weer doodongelukkig te voelen, en om heel langzaam te wennen aan het idee van het leven dat zich in haar buik ontwikkelt, dat ze min of meer besluit te houden, en dat ze uiteindelijk niet meer kan wegdenken.

Heel korte hoofdstukjes, die aandoen als een soort blogs, of dagboeknotities, geven haar gedachten en gevoelens weer. Met humor en nietsontziende eerlijkheid is Alsof het niets is het verhaal van een keuze. De keuze van een jonge vrouw die zwanger is van een man met wie ze niet veel meer dan haar nachten deelt. Een prachtige roman, intiem en universeel, over de bewogen periode die de abrupte overgang van een onbezonnen leven naar een leven vol verantwoordelijkheid tekent.

Ik las het papieren boek en was onder de indruk van deze debuutroman. Heel origineel, de manier waarop het verhaal verteld wordt.
De auteur is een meester in het beschrijven van de gevoelens van de hoofdpersoon;
En dat gevoel, het gevoel nooit eerder zo leeg te zijn geweest terwijl ik eigenlijk nooit eerder zo vol was, trok niet meer weg.

Het verhaal wordt lekker pittig en op sommige passages op een humoristische manier verteld waardoor het niet zwaarmoedig wordt en je lekker blijft lezen;
'Zoekt u een cadeau?' 'Nee, iets voor mezelf, ik ben zwanger.'
Ik ben een beetje verontwaardigd dat ze niet onmiddellijk haar baas erbij roept om me beiden in de armen te vallen en te zeggen hoe geweldig dat is.

Het is een prachtige vertelling aan haar nog ongeboren kind. Ook de reactie van haar naaste familie wordt onder je aandacht gebracht. Ik kon niet anders dan glimlachen tijdens het lezen van haar beleving van de uren voorafgaande aan de bevalling, het is zo mooi beschreven.

Met tranen in mijn ogen heb ik de laatste woorden op de laatste bladzijde van deze prachtige roman gelezen.
Pittig, teder, ontroerend.
Zonder meer een aanrader! Ik heb het boek graag gelezen en waardeer het met 5 sterren!

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Over de auteur:

Camille Anseaume is journaliste. Ze houdt een blog bij, Café de filles, dat door de redactie van de Franse ELLE bekroond is met de Blog Coup de Coeur, een toonaangevende prijs voor populaire blogs.
Alsof het niet is is haar eerste roman.

Auteur: Camille Anseaume
Genre: (literaire) roman
Uitgave: paperback, 255 pagina's
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V., 25 november 2014
ISBN: 978 90 45205 38 0
NUR: 302

Ook als Ebook verkrijgbaar
Originele titel: Un tout petit rien

4 opmerkingen:

  1. Leuk! Heb het boek hier ook liggen! Je maakt me wel nieuwsgierig dus ik ben bang dat het mijn volgende boek gaat worden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je voor je reactie, Tim. Het is een heerlijk boek om te lezen, lekker korte stukjes waardoor je het lekker snel leest. Een aanrader!

      Verwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.