maandag 31 augustus 2015

Ik las: 'Een circus van schimmen' van R.J. Ellory


Een circus van schimmen

Kansas, 1959. Reizend circus Diablo strijkt neer in Seneca Falls. Wanneer er een lijk onder het carrousel wordt aangetroffen, wordt de rechtlijnige FBI-agent Michael Travis op de zaak gezet. Travis krijgt te maken met Edgar Doyle, de illustere en ongrijpbare leider van het circus, die ontwijkend en raadselachtig antwoordt.
De zaak voert veel verder en dieper dan het in eerste instantie lijkt. Wanneer zelfs de hoogste bazen van de FBI zoals J. Edgar Hoover én de CIA betrokken lijken te zijn, beseft Travis dat hij niets meer als waarheid kan aannemen. Hij duikt dieper in het onderzoek dan alle anderen hadden gehoopt, niet in de laatste plaats omdat het circus en de mensen die er werken hem na aan het hart zijn komen te liggen.
Om tot een oplossing van de zaak te komen, zal Travis de confrontatie met zijn bazen en met zichzelf aan moeten gaan...

Roger Jon Ellory heeft zichzelf hier overtroffen. Alle pagina's werden door mij verslonden door de speciale manier van het binden van de lezer aan het verhaal. Op een heel rustige manier trekt deze auteur je mee zodat je niet meer weg kunt komen. Zoals iemand een arm om je heen slaat en met je meeloopt. Wie loopt dan met wie mee?
De sfeer is prachtig neergezet, het is alsof je naar een film kijkt. Een film over complotten en geheimen, maar ook over liefde en wantrouwen. Ook de personages zijn goed beschreven, voor zover mogelijk. Het is zoals Doyle zegt;
'De rest van wat ik je heb verteld is echter waar, al zijn er dingen die ik heb achtergehouden. Niet omdat ik je niet vertrouw, maar omdat je ze niet hoeft te weten.'

Het verhaal wisselt tussen heden en verleden van Michael Travis, het loopt zonder enig probleem in elkaar over omdat alles met elkaar te maken heeft. Heel knap gedaan door de auteur.
'Toen kwam de herinnering boven, de herinnering die hij ten koste van alles probeerde te begraven, maar nu wist hij, zoals hij altijd had geweten, dat er herinneringen waren die je je leven lang bij je droeg.'

Steeds komt Michael schimmen tegen; schimmen van pijn, schimmen van het verleden en schimmen van wat hij eerder als waarheid aangenomen had.
Doyle en Michael krijgen een speciale band en Michael krijgt het vervelende gevoel dat iemand in zijn hoofd kan kijken.
'Ik kan uw gedachten niet lezen, agent Travis,' zei Doyle alsof hij opnieuw een vraag beantwoordde die niet gesteld was. 'Ik observeer en interpreteer. Ik doe wat u ook vast elke dag van uw leven doet. We hebben allemaal aannames, natuurlijk, maar vaak zitten we ernaast.'

Deze auteur is een meester in het verwoorden van gevoelens;
'Hij had het gevoel dat hij zich niet hoefde te haasten, dat hij rustig de mooiste weg kon nemen, dus toen hij de handrem losmaakte en de oprit af reed, dacht hij dat het nog wel even zou duren voor hij bij het circus was. Hij dacht dat hij zou weten wanneer hij er moest zijn en als je hem had gevraagd waarom hij dat dacht, zou hij je met lege ogen hebben aangekeken, alsof hij er zelf niet bij was.'

Het verhaal over mensen, hun verdriet, hun vertrouwen en hun teleurstelling wanneer dat vertrouwen beschaamd wordt is heel goed opgebouwd. Het is een literaire thriller, maar meer dan dat is het een reis door het leven van een man.
Het mooie en onverwachte einde van dit verhaal heeft gezorgd voor een prachtige afsluiting van deze reis.
Vijf glinsterende sterren zijn hier op hun plaats.

Ter ere van het verschijnen van 'Een circus van schimmen' heeft Uitgeverij De Fontein een R.J. Ellory Magazine gemaakt, met daarin o.a. een interview en de favoriete muziek van Ellory, een leeswijzer en meer.
Ga daar even kijken, het is een mooi magazine geworden.

Over de auteur:

credit: Adam Scourfield

R.J. Ellory werd geboren in Birmingham, waar hij nog steeds woont. Zijn vader is onbekend en zijn moeder overleed toen Ellory zeven jaar oud was. Samen met zijn broer belandde hij in een weeshuis, een gebeurtenis die van grote invloed is geweest op zijn werk. Hij brak in 2007 door met zijn boek Een stil geloof in engelen, snel gevolgd door inmiddels acht thrillers waarvan Een inktzwart hart en Het kwaad en de rivier de meest recente titels zijn. Naast een veelgeroemd en bekroond auteur, is R.J. Ellory een niet onverdienstelijk gitarist.
R.J. Ellory is een veelbekroond auteur van thrillers die wereldwijd vertaald worden. Als enige auteur werd hij drie keer op rij bekroond met vijf sterren in de VN Thrillergids.

Ik las eerder van deze auteur: Bekraste zielen , Een volmaakte vendetta en Het kwaad en de rivier.

Boekgegevens:
Titel: Een circus van schimmen
Auteur: R.J. Ellory
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 496 pagina's
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, juni 2015
ISBN: 978 90 26137 60 0
ISBN: 978 90 26137 61 7 (e-book)
NUR: 301, 305

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:


Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het recensie-exemplaar.

2 opmerkingen:

  1. Dank Mieke voor deze mooie recensie. Wij hebben ook boeken van deze auteur, een 5***** auteur. Hij kan inderdaad prachtig schrijven. Dit boek hebben wij nog niet, maar staat op het 'te wensen en kopen' lijstje.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.