maandag 3 augustus 2015

Ik las: 'Ongewis' van Cath Staincliffe - Een Scott & Bailey thriller


Ongewis – Een Scott & Bailey thriller

Drie lichamen worden levenloos aangetroffen in een flat in Manchester, doodgestoken in hun bed. De vader en echtgenoot van de slachtoffers is verdwenen. Het vinden van de man heeft de hoogste prioriteit want ook de jongste twee kinderen blijken vermist te zijn.
Rechercheurs Janet Scott en Rachel Bailey hebben geen idee waar de man is of wat zijn volgende stap zal zijn. De zaak legt een grote druk op beide vrouwen, die bovendien al moeite genoeg hebben hun persoonlijke leven onder controle te houden.

Vijf dagen besproken in drieëntwintig hoofdstukken..
.
De eerste woorden in het boek trokken me bij mijn haren in het verhaal;
'Rachel rende. Ze rende voor haar leven. De lucht brandde in haar borst, haar voeten zwoegden over het asfalt. Alles om haar heen – winkels en voorbijgangers, straatlantaarns en hekken – liep in elkaar over, een waas van vorm en kleur.'
Ik was meteen bij de les!

'Ongewis' is een prachtig vervolg op 'Doorgeslagen'. De auteur heeft voor in het boek wat meer aandacht gegeven aan de hoofdpersonages, waardoor ze goed in beeld komen. Ook indien je het eerste deel niet gelezen hebt, kun je nu alles goed volgen. Alhoewel... Rachel Bailey is een persoon met gebruiksaanwijzing om het maar heel voorzichtig uit de drukken. Janet Scott is haar vriendin en probeert haar waar mogelijk de hand boven het hoofd te houden.

In dit boek wordt verteld wat Scott & Bailey in zes dagen tegenkomen; zowel in hun beroep als in hun privé-leven komen ze onder zware druk te staan. Niets om jaloers op te zijn, vind ik.
Dit is geen actie-thriller terwijl de spanning toch overal aanwezig is, op alle fronten. De auteur weet je te binden aan het verhaal doordat het geloofwaardig is, zowel de personages als de ontwikkelingen kloppen. Dit alles is in een mooie stijl neergezet. Vrij korte zinnen zonder moeilijke woorden en alles wordt uitgelegd, geen losse eindjes. Het leest als een sneltrein.

De redenen van de dader worden nog eens extra benadrukt in de speciale epiloog. Dit is iets wat helaas geen fictie is; het komt vaker voor in een tijd van economische crisis.
Ik heb het boek graag gelezen en las het in één dag uit.


Cath Staincliffe is naast auteur ook een gerenommeerd scenarioschrijver voor radio en tv in Engeland. Voor haar werk werd ze meermalen onderscheiden. Van Staincliffe verscheen eerder de titel 'Doorgeslagen' met eveneens rechercheurs Scott & Bailey in de hoofdrol.

De serie Scott&Bailey wordt in Nederland uitgezonden in de KRO Detectivereeks.

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:Uitgeverij De Fontein

Boekgegevens:
Titel:
Ongewis
Auteur: Cath Staincliffe
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 368 pagina's
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, juni 2015
ISBN: 978 90 26135 71 2
ISBN: 978 90 26135 72 9 (e-book)
NUR: 332

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.