dinsdag 25 augustus 2015

Ik las: 'Jij bent de volgende' van Gregg Hurwitz


Jij bent de volgende

Mike Wingate heeft een harde jeugd gehad. Hij werd op vierjarige leeftijd in een speeltuin achtergelaten en groeide op in een pleeggezin. Niemand kwam hem ophalen en hij heeft maar een paar herinneringen aan zijn eigen ouders. Nu, als volwassene, heeft Mike eindelijk het leven dat hij altijd al had willen hebben. Hij is gelukkig getrouwd, heeft een lief dochtertje en is eigenaar van een bouwbedrijf dat net bezig is met het afronden van een belangrijk milieuvriendelijk bouwproject.

Dan wordt Mike op een feestje bedreigd en wanneer hij de politie om hulp vraagt, is deze meer geïnteresseerd in zijn onduidelijke verleden. Om zichzelf en zijn gezin te beschermen, ziet Mike zich genoodzaakt de enige echte vriend in te schakelen die hij ooit heeft gehad: Shep. Mike en Shep zaten in hetzelfde pleeggezin, maar waar Shep het criminele pad opging kon Mike studeren en de criminaliteit achter zich laten. Nu moeten ze samen proberen Mikes gezin te beschermen tegen een mysterieuze vijand.

De titel 'Jij bent de volgende' wordt in de loop van het verhaal duidelijk. Via een sms'je...

Het boek is onderverdeeld in de delen met als titels; Heden en Verleden, die elkaar afwisselen zodat de lezer een gedeelte te weten komt over wat er gebeurd is in het verleden.
Dit alles maakte het mysterie niet kleiner kan ik je vertellen. Het blijft spannend van A tot Z.
Daarmee bedoel ik een spannend, mysterieus gevoel van dreiging dat voornamelijk in het begin de hoofdpersonen blijft vergezellen op hun reis door het verleden. Ze weten niet van welke kant deze dreiging komt, maar dat maakt het voor hun niet minder gevaarlijk. Dit mysterie is zelfs onheilspellend te noemen!

Het heden blijkt ook behoorlijk spannend, de keiharde en veelal gewelddadige acties volgen elkaar steeds sneller op. Wat overkomt hen toch? En waarom? Wat hebben ze gedaan om dit alles te verdienen? Deze vragen blijven door je hoofd spelen tijdens het lezen. Later wordt steeds duidelijker hoe een en ander in elkaar zit. Dat gegeven zorgt er niet voor dat de spanning minder wordt, integendeel;
'Graham stapte over de lijken heen en bleef op de drempel naar de keuken staan, kijkend naar de openstaande achterdeur. Hij vloekte zacht. Zijn bezorgde toon strookte niet met de doelbewustheid waarmee hij op de deur richtte. 'Mike? Alles goed?' Mike had niet gezegd hoe hij heette.'

Mike en Shep nemen een besluit. Dat vergt veel van Mike. Hij wil zijn gezin bij elkaar hebben en het beschermen, maar dat is nu niet mogelijk;
'Je wilt haar terug', zei hij.
'Ja,' reageerde Mike.
'Veilig.'
'Ja.'
'Dan moet je niets zijn. Niets willen. Als je ze nodig hebt, Kat of Annabel, kun je ze niet hebben. Je bent geen echtgenoot. Je bent geen vader. Je bent een man met een missie. Begrepen?'
'Ja.'

Het hele verhaal zit zo goed in elkaar dat je nieuwsgierig blijft en meer en meer wilt lezen; nergens verminderde mijn aandacht en ik wilde weten hoe alles in elkaar zat. Dit alles overgoten met een heerlijke portie actie! Deze auteur heeft dat prima voor elkaar gekregen. Mijn complimenten aan Gregg Hurwitz.
Over uithoudingsvermogen en trouw.

Graag gelezen!

Over de auteur:
(info: A.W. Bruna)

Gregg Hurwitz, auteur van onder andere Jij bent de volgende en Dan sterft ze, groeide op in de omgeving van San Francisco en woont tegenwoordig in Los Angeles. Hij studeerde Engels en psychologie aan Harvard en vervolgde zijn studie aan Trinity College (Oxford University), waar hij zich specialiseerde in de tragedies van William Shakespeare. In Engeland speelde hij tijdens zijn studie fanatiek voetbal in het universiteitsteam en nog steeds voetbalt hij graag (maar iets minder fanatiek). Naast zijn thrillers heeft Hurwitz screenplays voor bekende Hollywood-producers als Jerry Bruckheimer en Lorenzo di Bonaventura, bedacht hij tv-series voor Warner Studios en schreef hij comics voor Marvel.

Tijdens zijn afstuderen schreef Gregg Hurwitz zijn eerste boek. Voor zijn thrillers doet hij altijd grondig onderzoek. Zo heeft hij met de Navy SEALs op testterreinen met explosieven rondgeslopen, heeft hij met haaien in de Galápagos gezwommen en is undercover gegaan in hersenspoelende cultgroepen. Zijn thriller De misdaadschrijver kwam op de shortlist voor de Ian Fleming Steel Dagger Award en werd door de International Thriller Writers Association tot de beste thriller van 2007 benoemd. Zijn volgende boek Vertrouw niemand werd genomineerd voor de Crimespree Award 2010.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:
bol.com
Bruna.nl
Ako.nl

Boekgegevens:
Titel: Jij bent de volgende
Auteur: Gregg Hurwitz
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 384 pagina's
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers, 2015
ISBN: 978 94 00501 78 2
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: You're Next
Vertaling: Joost van der Meer
Ook als e-book verkrijgbaar

Hartelijk dank aan A.W. Bruna Uitgevers voor het recensie-exemplaar.

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.