dinsdag 2 februari 2016

Ik las: 'De Mercuriustapes' van Paul WeelenDe Mercuriustapes

Frits Akkermans begint een baan als PR-medewerker voor het grote bouwbedrijf van zijn jeugdvriend Johan Visser. Al snel heeft hij in de gaten dat er heel veel dingen niet gaan zoals ze horen. Fraude, belastingontduiking, smeergeld, zwart geld. Op het moment dat hij besluit het op een confrontatie aan te laten komen, vindt er een aantal dramatische gebeurtenissen plaats, waardoor hij zelf in het midden van de actie terecht komt en stinkend rijk kan worden.
Als hij het slim aanpakt…

De hoofdstukken in het boek hebben steeds een naam van een godheid, met daaronder een afbeelding van een play-toets wanneer het in het heden speelt, een rewind-toets wanneer we mee teruggaan met de hoofdpersoon naar gebeurtenissen in zijn verleden en tenslotte de afbeelding van een fast forward- toets wanneer we een stukje uit het leven van de hoofdpersoon overslaan. De godheid is steeds goed gekozen voor juist dat hoofdstuk.
Wat me opvalt is dat Mercurius de boodschapper van de goden is en bovendien patroonheilige van handelaren, redenaars, artiesten, reizigers en dieven. Handelaren en dieven werden in hetzelfde vakje gestopt.
De tapes slaan ook op hetgeen Frits vastgelegd heeft; een bijzonder originele manier om de titel te combineren met de gebeurtenissen.

Na een wat langzame start, lees je het boek in een sneltreinvaart uit. Het is geen supersnelle, bijzonder spannende thriller, maar met recht een literaire thriller. 'De Mercuriustapes' doet je nadenken over de personages en waarom zo op deze bepaalde manier gehandeld hebben. De hoofdpersoon belandt in een situatie die in Nederland zeker realistisch te noemen is. Het zou waarachtig gebeurd kunnen zijn in deze wereld waar alles bij bijna iedereen om geld draait. De bouwfraude, waar aannemers onder elkaar opdrachten verdelen ligt nog vers in ons geheugen. In 2002 hield de Tweede Kamer een parlementaire enquête naar fraude in de bouwsector.

De korte hoofdstukken en het vermijden van te moeilijke woorden zorgen er voor dat 'De Mercuriustapes' een boek is dat voor iedereen gemakkelijk leest. Een niet te dik boek dat niet al te spannend is en lekker leest. Over teleurstelling in de liefde, zich niet gewaardeerd voelen op de werkvloer en wraak willen nemen.

Bekijk hier de boektrailer.

Over de auteur:
(foto: Hebban.nl)

Paul Weelen (1959) is een Nederlandse auteur die ook in het Limburgs schrijft. Hij werd geboren in Calgary, Canada. Op tweejarige leeftijd keerden zijn ouders, die uit Kerkrade kwamen, terug naar Nederland.
Samen met partner Luiz Oliveira runt Weelen uitgeverij TIC, die gespecialiseerd is in boeken van allerlei genres met een Limburgse link. Weelen is bekend van zijn liedjes, romans, verhalen en gedichten in Kerkraads dialect. Hij won enkele keren de Veldekeprijs.
Na de historische roman De droom van de minnezanger (2007) en de spionagethriller Pionnenwerk komt Paul Weelen (Calgary, 1959) met een nieuw verhaal De Mercuriustapes.

Boekgegevens:
Titel: De Mercuriustapes
Auteur: Paul Weelen
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 192 pagina's
Uitgever: Uitgeverij TIC, november 2015
ISBN: 978 94 91561 61 0

Reserveer dit boek via uw lokale boekhandel of via:
bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.