zaterdag 27 februari 2016

Vandaag ontvangen: 'Verloren taal' van Bronja PrazdnyVerloren taal
Een zoektocht naar mijn familie

Bronja Prazdny is het kind van vluchtelingen. Haar vader en moeder verlieten hun geboorteland Tsjechoslowakije eind jaren zestig en ontmoetten elkaar in Bilthoven op een cursus Nederlands voor anderstaligen. Ook haar grootouders ontvluchtten Tsjechoslowakije: eerst samen voor de nazi's, na de oorlog vluchtte haar opa opnieuw, nu voor de communisten. Bronja is geboren in Nederland, maar dat al dat vluchten zijn sporen nalaat, is evident. Ze voelt zich anders, ze ziet er anders uit. Ze vermoedt dat dit ook te maken heeft met het feit dat ze joods is - maar eigenlijk weet ze helemaal niets van het Jodendom, net zoals zij amper iets weet over haar familie. In Verloren taal gaat Bronja naar hen op zoek, in Engeland, Israël, Tsjechië en Amerika. Het is een beeldende geschiedenis van een onthechte familie en een ontroerend onderzoek naar wat identiteit eigenlijk is.

De auteur:
(foto: Nieuw Amsterdam)

Bronja Prazdny is journalist en schrijver. Recent verscheen haar boek Vrouwen met autisme. Een vroege versie van Verloren taal bereikte in 2014 de finale van Manuscripting, een wedstrijd voor nog ongepubliceerd schrijftalent. Bronja Prazdny woont en werkt in Groningen.

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:
bol.com

Boekgegevens:
Titel: Verloren taal
Auteur: Bronja Prazdny
Genre: literaire non-fictie
Uitgave: paperback, 288 pagina's
Uitgever: Nieuw Amsterdam, 2016
ISBN: 978 90 46819 94 4
ISBN: 978 90 46819 95 1
NUR: 320

4 opmerkingen:

  1. Dat lijkt me ook, Anneke. Ik kreeg het ongevraagd toegestuurd. Maar het heeft zeker mijn interesse gewekt. Een recensie volgt t.z.t.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb het gelezen en het is prachtig. Heftig, ontroerend maar ook grappig. Aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.