vrijdag 19 februari 2016

Dit boek viel me op: 'De wachttoren' van Elizabeth harrowerDe Wachttoren
Een huiveringwekkend portret van een hels huwelijk

Sydney, eind jaren dertig. De zussen Laura en Clare verliezen hun vader en worden door hun moeder in de steek gelaten. Laura's werkgever Felix schiet hun te hulp. Hij is zelfs bereid met Laura te trouwen, als zij hem hebben wil. Beetje bij beetje laten de twee zussen zich meezuigen in zijn obsessies, zijn wreedheid en zijn dwingelandij, terwijl daarbuiten de Tweede Wereldoorlog woedt.

Als de vrouwelijke evenknie van een Richard Yates of John Williams laat Harrower zien met hoeveel overgave een man en een vrouw hun verstikkende relatie in stand houden. Tegen de achtergrond van het zonovergoten Sydney weet ze duisternis in het licht te creëren.

Ik ontving een voorproefje van de uitgever. Het smaakt zeker naar meer!

De auteur: Elizabeth Harrower (1928) publiceerde vier romans tussen 1958 en 1971. Ze was een gevierde romanschrijver die vaak in één adem werd genoemd met haar landgenoten Christina Stead en (latere Nobelprijswinnaar) Patrick White. Maar in 1971 stopte Harrower van de ene op de andere dag met schrijven en trok ze een vijfde roman vlak voor publicatie terug.

(foto: Atlas Contact)

Niemand kon haar besluit doorgronden, zijzelf allerminst.
Het werd stil rondom Harrower, een stilte die ruim veertig jaar duurde, tot 2012.
Toen werd haar oeuvre, om te beginnen haar grootste roman, De wachttoren (1966), dankzij de uitgevers van Text Publishing uit Melbourne opnieuw uitgegeven in Australië, en vlak daarna werd het in de rest van de wereld ontdekt.
James Wood roemde het boek als ‘haar meesterwerk’ in de New Yorker. Eimear McBride noemt haar ‘de Australische F. Scott Fitzgerald’. De biografische vergelijking met Salinger ligt ook voor de hand. Harrower woont in Sydney en geniet sinds 2012 van de hernieuwde aandacht voor haar oeuvre.

Boekgegevens:
Titel: De Wachttoren
Auteur: Elizabeth Harrower
Genre: roman
Uitgave: paperback, 288 pagina's
Uitgever: LJ Veen Klassiek,
is een onderdeel van Atlas Contact
ISBN: 978 90 20414 56 1
ISBN: 978 90 20414 64 6 (e-book)

Oorspronkelijke titel: The Watch Tower
Vertaald door Nicolette Hoekmeijer

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.