zaterdag 17 december 2016

'Gevangen wind', geschreven door Janine van der Hulst-Veerman

"I am not afraid of storms for I am learning how to sail my ship" - Louisa May Alcott

Gevangen Wind

Gevangen Wind is het vervolg op de historische roman Lieve Hart!
Beide romans zijn in deze uitgave gebundeld.

Samenvatting:
In het eerste deel van deze historische saga, over het visserijleven in Huizen anno 1906, leren we Marrie kennen. Door een noodlottig ongeval verliest ze haar vader en zorgt ze met haar moeder voor haar zes zusjes. Haar leven fleurt op wanneer ze Lammert de vissersknecht ontmoet. De moeder van Marrie heeft in eerste instantie bezwaar en waarschuwt haar om niet met Lammert om te gaan. Uiteindelijk zwicht Marries moeder en krijgen Lammert en Marrie verkering. In de laatste week van het visseizoen lijkt het noodlot opnieuw toe te slaan.
Lees mijn mening over Lieve Hart! in mijn recensie die ik in 2015 schreef.
Gevangen Wind verhaalt over Marrie die Huizen verlaat om elders een bestaan op te bouwen. Zou ze kunnen wennen aan de andere omgeving, gewoonten en gebruiken? 

Mijn mening:
In dit deel worden de twijfels beschreven die Marrie ervaart. Het verdriet over dood en over de onuitgesproken gevoelens van dierbaren waren heel goed voelbaar.
We lezen over het personage Marrie zelf maar vooral over de gebeurtenissen die om haar heen plaatsvinden. Dat alles gebeurt op een ingetogen manier, helemaal passend in het tijdsbeeld.
De zorgen die men toendertijd had om een deugdelijk middel van bestaan op te bouwen zijn goed voelbaar in het tweede gedeelte. Om niet af te glijden in armoe en bijna alles te willen aanpakken om met het gezin te kunnen overleven.

Ook in deze uitgave is het duidelijk dat de auteur zich bijzonder goed geïnformeerd heeft en de lezer meeneemt op een avontuur in de tijd waar het voor vrouwen nog niet vanzelfsprekend was om een eigen mening te hebben.
We komen de eerste auto's tegen in dit verhaal, wat een heel nieuwe periode in Nederland inluidt. De mogelijkheden groeien voor de beroepsbevolking. Ook voor Lammert is dit het geval aangezien hij voor het beroep van kaasventer heeft gekozen. De inwoners uit Huizen waren liever eigen baas en een grens diende alleen maar om overgestoken te worden. Ze zagen hun afzetgebied steeds meer groeien.

Door het boeiende verhaal over de gebruiken en de cultuur van deze periode lees je over de soms wat vreemde woorden heen. Deze worden achter in het boek verklaard in een verklarende woordenlijst, maar meestal is het niet nodig om daar in te kijken omdat de betekenis tijdens het lezen duidelijk is geworden.
Een mooie toevoeging is het nawoord dat handelt over kaas en kaasventers, met name de Duitse kruiers. Deze ter zake doende informatie wordt hier op een prettige manier aangeboden door Janine.
Deze bundel heb ik graag gelezen en kan ik waarderen met 4/5 sterren.

Lees meer op de website van Lieve Hart.

De auteur:

(foto: website auteur)

Janine van der Hulst-Veerman verdiepte zich in het leven van vissers en venters aan het begin van de 20e eeuw. Zij debuteerde eind 2013 met de historische roman Lieve Hart! Voor het vervolg van Lieve Hart!, Gevangen Wind en voor het Nawoord Kaas en Duitse Kruiers, kreeg zij toegang tot familiearchieven en –verhalen van kaasgroothandel Visser Kaas. Beide romans bevatten historische feiten aangevuld met fictie.

U koopt Gevangen Wind via Uitgeverij Lieve Hart of via bol.com

Boekgegevens:
Titel: Gevangen Wind
Auteur: Janine van der Hulst-Veerman
Genre: historische roman
Uitgave: paperback, 230 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Lieve Hart, 
ISBN: 978 90 82480 31 3 
NUR: 342


2 opmerkingen:

  1. Hele mooie recensie Mieke en je hebt de kern van het boek goed verwoord ;)
    Ben het helemaal met je eens ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.