donderdag 1 december 2016

'De Wandeling', geschreven door Sven Cohen Stuart

Soms moet je de waarheid tevoorschijn liegen - Simon Carmiggelt

De Wandeling

Van de achterflap:
Een loopje door de Amsterdamse Leidsestraat mondt uit in een apocalyptische maalstroom. Niet omdat de wereld wordt overspoeld door een vloedgolf maar omdat er iets beslissends dreigt te gebeuren.

Sieradenontwerper Arthur begeeft zich van Stadsschouwburg naar Koningsplein, waar hij een lunchafspraak heeft met zijn veel jongere halfbroer.

Hoewel vooral het geluk van anderen hem bezighoudt, verwordt de wandeling naar zijn broer tot een zoektocht naar zijn eigen geluk.
Bij die zoektocht raken zijn verleden, zijn familieverhoudingen en de wijze waarop hij zich tot anderen verhoudt volledig op drift. Arthur wordt die dag ingehaald door de werkelijkheid.

De novelle De Wandeling, het literaire debuut van Sven Cohen Stuart, is een ontwikkelingsroman die zich afspeelt in het hedendaagse Amsterdam aan het begin van de zomer.

Mijn mening:
De auteur laat de lezer meegenieten van de Amsterdamse Leidsestraat en zijn bezoekers. Zelf ben ik niet zo bekend met Amsterdam, maar door de beschrijvingen ben ik op Google het een en ander op gaan zoeken waardoor het verhaal nog levendiger werd.

Wat meteen duidelijk is dat Arthur steeds dichter bij de waarheid komt die verborgen lijkt te gaan achter de opgetrokken schijnsituatie die door diverse personen levend wordt gehouden. Hij is tot de dag van vandaag er steeds in meegegaan omdat dat hij erg aan zekerheden hangt en omdat dat het gemakkelijkst was. Het kwam er gewoon niet van om écht dieper op iets in te gaan. Maar waarom staat zijn familie steeds in de schijnwerpers, vraag ik me af? Ik had met deze hoofdpersoon te doen. Hij is duidelijk op zoek naar geluk in zijn leven.

In de korte tijd van de wandeling verdwijnen zekerheden voor zijn ogen, enkel en alleen omdat hij er aandacht aan schenkt. Maar nu wordt het ook moeilijker; wat moet hij verder met zijn leven?
Hij weet dat het anders moet en staat nu als het ware op een kruispunt in zijn leven. Hij kan er voor kiezen om rechtdoor te gaan zoals zijn weg uitgestippeld was of afslaan en een andere richting bewandelen.

'Geluk is een plek waar iedereen naar toe wil. Hoe kan het, dat mensen die over hetzelfde spoor gaan, toch op verschillende plekken aankomen? En elkaar op die zoektocht mislopen?'

Wat me enorm aantrok was de fantasie van de auteur; het verzinnen van dingen die gebeurd zouden kunnen zijn en gesprekken die plaats hadden kunnen vinden door personen die hij toevallig ziet tijdens zijn wandeling.
Het leven kan alle richtingen in gaan.
De wandeling is zonder meer een knap debuut.

Welk pad wil je bewandelen?

De auteur:
(foto: facebook)
Sven Cohen Stuart (15 april 1961) studeerde aan de Universiteit van Amsterdam (Klas van 1988) · Economie & Bedrijfseconomie. Hij woont in Amsterdam.
Kijk voor meer informatie ook even op zijn website.

De Wandeling is verkrijgbaar bij uw lokale boekhandel of via:
bol.com
Ako.nl
Bruna.nl
ECI.nl

Boekgegevens:
Titel: De Wandeling
Auteur: Sven Cohen Stuart
Genre: roman
Uitgave: paperback, 120 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt BV, 2016
NUR: 300

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.