dinsdag 6 december 2016

'Mangelvrouw', geschreven door Marion van de Coolwijk

Voor in het boek: 'Je weet nooit hoe sterk je bent, totdat sterk zijn je enige keuze is.'

Mangelvrouw

Bette van Maanen ziet haar comfortabele leven in duigen vallen als haar man Lucas na een ongeluk in het ziekenhuis belandt. Als door een wonder overleeft hij de verschrikkelijke klap die hij met zijn auto tegen een muur maakte. De revalidatie zal lang duren en een zware weg worden. Zijn verpleegster Monica blijkt een oude bekende van Bette, die haar nog kent uit haar schooltijd. Daar was Monica vanwege haar postuur het doelwit van de gemene pesterijen van Bette en haar vriendinnen.
Monica lijkt dit echter allemaal vergeven te hebben en ontpopt zich tot een luisterend oor en sterke schouder voor Bette, die in haar verwarring en verdriet veel dichter bij de lesbische Monica komt dan ze ooit had kunnen denken.

Mijn mening:
De verklaring van de titel Mangelvrouw zou kunnen slaan op het feit dat de hoofdpersoon iets tekort komt, dat haar iets ontbreekt (mangelt aan iets), maar het zou ook kunnen betekenen dat de hoofdpersoon uitgewrongen, gemangeld wordt. Ik ga voor de eerste verklaring.

De spannende proloog zorgde er voor dat ik meteen benieuwd was naar de rest van het verhaal. Later zie je dat deze proloog een gebeurtenis beschrijft die midden in het verhaal past.

Bette neemt je mee in haar leven met Lucas waar later ook Monica een belangrijke plaats inneemt. Haar leven en daarmee ook het verhaal kabbelt rustig verder, maar dat wil niet zeggen dat er geen spanning voelbaar is.
Er gebeurt van alles maar steeds op een rustige manier en je denkt te weten wat er zal gebeuren, maar niets is minder waar.

Ook humor ontbreekt zeker niet in het verhaal;
'Mooi', fluisterde Bette.
'Ja, vond ik ook,' zei Monica zonder zich om te draaien.
Bette was overrompeld door de directheid van Monica.
'Je moet van jezelf houden', legde Monica uit. 'Pas daarna kun je een ander liefhebben.'
'Wijze woorden.'
'Ja, gelezen in Margriet'.

De spanning die je tijdens het lezen ervaart is te danken aan de manier waarop Van de Coolwijk de gevoelens van Bette heeft neergezet; eerlijk, menselijk en erg vrouwelijk. En bovenal een persoon die zich er van bewust is dat ze niet alles weet en zeker niet alles in eigen hand heeft.
Vooral die onzekerheid is goed neergezet en door de vlotte schrijfstijl blijf je heerlijk doorlezen. Het is geen snelle thriller, maar een angstaanjagende roman met een pracht van spanningsboog. 
Een thriller waar naar mijn mening nog wat meer ingezeten zou hebben door minder herhalingen te gebruiken en bij het einde van het verhaal voor meer verdieping te zorgen van de gebeurtenissen die op dat punt wel snel de revue passeren.

Het was al duidelijk dat Marion van de Coolwijk een verhaal prachtig kan verwoorden want dat heeft ze met haar andere boeken bewezen, maar met Mangelvrouw bewijst ze ook dat ze de eerste, maar stevige stappen in thrillerland heeft gezet. Dat belooft nog zeker wat voor de toekomst. Ik kijk uit naar een volgende thriller van haar hand en waardeer Mangelvrouw met vier sterren.

De auteur:
(foto: website Marion van de Coolwijk)

Marion van de Coolwijk (7 mei 1959) debuteerde in 1988 als jeugdboekenschrijver en heeft ondertussen meer dan 200 boeken geschreven (waaronder de succesvolle reeks MZZLmeiden), waarvan er ruim 3 miljoen over de toonbank zijn gegaan. Mangelvrouw is haar eerste thriller voor volwassenen.
Neem ook een kijkje op haar website.

Koop Mangelvrouw bij uw lokale boekhandel of via:
bol.com
Bruna.nl
Libris.nl

Ako.nl
ECI.nl

Boekgegevens:
Titel: Mangelvrouw
Auteur: Marion van de Coolwijk
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V., 21 augustus 2016
ISBN: 978 90 45210 17 9
ISBN: 978 90 45210 27 8 (e-book)
NUR: 332

2 opmerkingen:

  1. echt een top boek! moeite waard om het te lezen. een boek die helemaal tot het einde vol is met spanning, koop hem en lees het ! raad het je vrienden , familie en omgeving horen . met de hoop om weer snel te spreken, mvg @diepvanbinnnenx op instagram, volg ons gelijk !

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.