woensdag 5 april 2017

'Kop in de hoogte, neus in de wind', geschreven door Dick Witte

100 jaar 'Mens, durf te leven!', een baanbrekend lied

Kop in de hoogte, neus in de wind


Boekgegevens:
Titel: Kop in de hoogte, neus in de wind
Auteur: Dick Witte
Genre: mens en maatschappij algemeen
Uitgave: paperback, 118 pagina's
met illustraties
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, februari 2017
ISBN:978 94 63381 97 0
NUR: 740

Over het boek:
'Mens, durf te leven!' wordt gezien als hét lijflied van het Nederlands cabaret. Het is bekend geworden door de uitvoeringen van onder anderen Willy Alberti, Ramses Shaffy en Wende Snijders.
Het lied is aan het eind van de Eerste Wereldoorlog geschreven door Dirk Witte. Het is de tijd van 'het gebroken geweertje' en van de strijd om het algemeen- en vrouwenkiesrecht. In die hectische periode schrijft Witte het lied speciaal voor cabaretier Jean-Louis Pisuisse, die er grote successen mee boekt.

Zowel Dirk Witte als Pisuisse komen jaren later op gewelddadige wijze om het leven; beiden op 47-jarige leeftijd. De omstandigheden van hun overlijden kennen opvallende gelijkenissen.

Dit boek behandelt die turbulente historie. Daarnaast staat het stil bij de maatschappelijke en persoonlijke betekenis van het lied 'Mens, durf te leven!' Het boek gaat over de kracht die in mensen huist. Aan de hand van historische gebeurtenissen, persoonlijke portretten en intieme herinneringen wordt een waardevol beeld geschetst.

Mijn mening:
'Het lied 'Mens(ch), durf te leven!' bestaat 100 jaar. Het is geschreven in het najaar van 1917, door Dirk Witte (1885-1932).'

Lees over Dirk Witte en over het begin en de groei van het cabaret, over voordrachtskunstenaars zoals Pisiusse, Ramses Shaffy, Jacques Brel, Wende Snijders en anderen, over maatschappelijke belangen en de noodzaak om door middel van liederen gehoord te worden.
Bovenstaande wordt vergezeld door passende afbeeldingen die ook een statement zijn.

In dit boekje zul je ook vijf portetten vinden:
- Lies Hildebrand (geboren 1924)
- Wim Kerkhof (geboren 1953)
- Peter (Petra in een ander leven)
- Henk Claassen (1947 - 2017)
- Jeroen Groenendijk (1965 - 2011)

Door de verhalen van of over deze geportreteerden leer je meer over de achtergronden van genomen beslissingen. Het is ontroerend te lezen hoeveel impact e.e.a. heeft gehad en soms nog heeft.

Het effect dat de woorden van Dirk Witte op mensen kunnen hebben wordt geïllustreerd door middel van drie verhalen van personen die aan het lied heel persoonlijke herinneringen hebben. Zij reageerden op een oproep van de auteur Dick Witte in een landelijk dagblad.

Luister hier naar Wende Snijders op YouTube waar ze 'Mens, durf te leven!' zingt.

De lezer wordt getrakteerd op een heerlijk stukje informatie.
Maar dit indrukwekkend boekje laat bovenal zien dat 'Mens, durf te leven', een oproep is voor alle mensen van alle leeftijden, in alle tijden.

De auteur: 
(foto: Twitter)

Dick Witte is geboren in Dordrecht, en heeft aanvankelijk gewerkt als maatschappelijk werker, daarna als coördinator en programmeur van een kleinkunsttheater in Tilburg en van diverse muziekfestivals, waaronder Festival Mundial in dezelfde stad en het Festival van het Levenslied in Spijkenisse. Hij studeerde o.a. Journalistiek en PR en Communicatie.

Kop in de hoogte, neus in de wind koopt u via uw lokale boekhandel of


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.