donderdag 27 april 2017

Vandaag in de schijnwerpers: 'De brieven van Mia', geschreven door Astrid Sy

Het is bijna Bevrijdingsdag, wat een mooie gelegenheid is om stil te staan bij de mensen die door de oorlog hun thuis moesten achterlaten.


De brieven van Mia

Over de bijzondere vriendschap tussen de 11-jarige Syrische Laila
en de 94-jarige Joodse meneer Cohen

Boekgegevens:
Titel: De brieven van Mia
Auteur: Astrid Sy
Genre: kinderboek (vanaf 10 jaar)
Uitgave: hardcover
Uitgever: ROSE stories BV, wordt verwacht 1 mei 2017
ISBN: 978 90 82470 12 3 

Op 1 mei verschijnt De brieven van Mia, het nieuwe kinderboek van ROSE stories en Oxfam Novib voor kinderen vanaf 10 jaar.

In haar debuut laat Astrid Sy een bijzondere vriendschap opbloeien tussen de 11-jarige
Syrische Laila en de 94-jarige Joodse meneer Cohen. Twee schijnbare tegenpolen met
een grote gelijkenis: beiden hebben herinneringen aan een oorlog waar zij liever niet
aan denken.

Met dit ontroerende en spannende verhaal slaat Astrid Sy een brug tussen heden en verleden én tussen twee verschillende culturen. Met roots in Zweden, Finland, Senegal en Nederland weet Sy als geen ander hoe verschillend culturen kunnen zijn en hoe mensen in essentie toch op elkaar lijken. Met De brieven van Mia maakt ze duidelijk hoe universeel het meemaken van een oorlog kan zijn. Sy is ervan overtuigd dat het delen van verhalen leidt tot meer begrip voor de ander, maar ook voor jezelf. Een verhaal is op zijn krachtigst wanneer het zowel een spiegel vormt waarin de lezer herkenning vindt, als een raam waardoor nieuwe werelden ontdekt worden.

Over De brieven van Mia
Wat doet dat eigenlijk met je, een oorlog meemaken? Als je je huis en familie achter moet laten omdat het te gevaarlijk is? Een moeilijke vraag, die schrijfster Astrid Sy op originele en speelse wijze weet te beantwoorden met het verhaal van Laila.

Laila woont samen met haar moeder, zus en broertje in een asielzoekerscentrum. Ze zijn gevlucht uit Syrië, waar Laila haar vader achter moest laten. Wanneer Laila voor een schoolopdracht de norse meneer Cohen moet helpen met huishoudelijke klusjes, vindt ze op zijn zolder een trommel vol met oude brieven. Laila begint nieuwsgierig te lezen en raakt helemaal in de ban van de Joodse Mia, die dapper in verzet komt tegen de nazi’s. Als een ware detective gaat Laila op onderzoek uit.
Zou het Mia zijn gelukt om de oorlog ontvluchten?

Stukje bij beetje ontrafelt Laila samen met meneer Cohen de puzzel die Mia achterliet. Tijdens hun zoektocht komen zij telkens nieuwe herinneringen tegen. Herinneringen aan de oorlog in Nederland en aan de oorlog die Laila nog maar net ontvlucht is. Zo ontdekt Laila niet alleen hoe Mia zich staande hield tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar leert ze ook omgaan met haar eigen herinneringen aan de oorlog in Syrië.

Over Astrid Sy
(foto: aangeleverd door ROSE stories)

Astrid Sy (1987) is historicus en verhalenverteller. Ze is onder meer werkzaam bij Yad Vashem, de Anne Frank stichting, University of South Carolina en Bosch Film.

Al van kleins af aan is Astrid gefascineerd door verhalen van vroeger. Verhalen uit het verleden hebben iets mysterieus en spannends. Tijdens haar studie geschiedenis ging ze volledig op in verhalen uit de Middeleeuwen en niet veel later ontdekte ze ook de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. 
Als historica is Astrid constant op zoek naar persoonlijke verhalen. Hoe is het voor een mens om een oorlog mee te maken? In haar debuut De brieven van Mia vervult Astrid haar grootste wens: ervoor zorgen dat alle verhalen die ze verzamelde gehoord worden. Met een enorm talent voor verhalen vertellen, maakt zij het meemaken van een oorlog begrijpelijk voor de jonge lezer.
Lees meer over haar op de website van Rose stories.

Over ROSE stories
Bij ROSE stories vertellen we verhalen die de hedendaagse samenleving in al haar diversiteit representeren. We geloven in de kracht van het verhaal. Daarom zetten we verhalen uit verschillende culturen om in concrete projecten en producten. Een goed voorbeeld van zo’n concreet product is ons verhalen- en receptenboek Melk & Dadels – 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders.

Website: websiteROSE stories

Over Oxfam Novib
Oxfam Novib is een wereldwijde ontwikkelingsorganisatie met als doel een rechtvaardige wereld zonder armoede. Samen met lokale partnerorganisaties zorgt de organisatie dat mensen een zelfstandig bestaan opbouwen en zelf uit de armoede kunnen ontsnappen.
Oxfam Novib is onderdeel van Oxfam, een internationale confederatie van 19 ontwikkelingsorganisaties. Samen werken ze in meer dan 90 landen met noodhulp, werken aan wederopbouw en het voeren van campagnes.

De brieven van Mia reserveert u  via 
Prijs: 14,95 euro (excl. verzendkosten)

Gelooft in de kracht van het verhaal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.