vrijdag 14 april 2017

Ik las: 'Spoo Pee Doo', geschreven door Dimitri Verhulst en vraag me af: hoe actueel kan een roman zijn?

Over de botsing tussen godsdienstfanatisme en vrijheden, van wat dan ook.

Spoo Pee Doo

Boekgegevens:
Titel: Spoo Pee Doo 
Auteur: Dimitri Verhulst
Genre: roman
Uitgave: gebonden, 288 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, oktober 2016
ISBN: 978 90 25450 21 2

Dimitri Verhulst schreef er een roman over: 'Spoo Pee Doo'. 

Hebben we onze monsters zelf gevoed? De urgentie aan antwoorden en oplossingen kan niet worden ingelost. Maar, in alle machteloosheid misschien, we kunnen de aanslagen van gruwel beantwoorden met aanslagen van schoonheid, aanslagen van literatuur. De inkt moet vloeien, omdat ook hem de droogte dreigt te worden opgelegd. Over de botsing tussen godsdienstfanatisme en vrijheden, van wat dan ook.

De titel van deze roman 'Spoo Pee Doo' is ook de titel van een lied van Archie Shepp.

I'm free at last.
Don't know how I got here
all that's happened is past.

My spirit's free.
With the sky over here
and the wind touching me.

De hoofdpersoon in deze roman is Vannolle, een veertiger die een aantrekkelijke vrouw thuis achterlaat om een paar glazen gerstennat tot zich te nemen met een aantal vrienden. Hij neemt zich meteen voor dat hij vanaf de dag daarna minder gaat drinken, roken en al het andere dat hij graag doet.
Hij doet die dingen omdat hij denkt dat een mens zich door te zoenen, drinken, neuken en zingen kan wapenen tegen angsten, zoals de angst voor de dood door aanslagen.
Maar ook pissen (Pee) hoort bij het leven; het kan op diverse manieren gebeuren, zoals hij ook duidelijk beschrijft.
Als een mens iets vaak genoeg herhaalt, wordt het wellicht de waarheid; 'Gadogado is een bijzonder voedzaam blaadje sla.'
Zo werkt dat ook met zeggen dat je stopt met roken, drinken, neuken en…

Verhulst begon aan deze roman na de aanslagen in Parijs maar hij voelde de noodzaak om het boek te voltooien onhoudbaar worden na de aanslagen in Brussel.
De hoofdstukken zijn chronologisch, het verhaal is in de ik-vorm geschreven en we volgen Vannolle gedurende een dag in zijn leven.

Wat me onder meer opgevallen is dat Verhulst heel nonchalant het woord 'bataclan' in een zin heeft verwerkt. 
'Je was nog een groentje met gladde kaken toen jij hier voor het eerst over de vloer kwam en vele essentiële hangspelers heb jij dan ook voor het eerst in deze kleine tempel gehoord: The Sidewinder van Lee Morgen, Oliver Nelson met The Blues and the Abstract Truth, de hele bataclan.'
Een van de aanslagen terroristische aanslagen in de avond en nacht van vrijdag 13 november 2015 vond plaats in Theater Bataclan in Parijs.

Verhulst laat ons met 'Spoo Pee Doo' duidelijk zien dat we tegenwoordig vaak slechts na-apers zijn. We zien waar het gevaar vandaan komt, weten dat onze buurman dat ook weet maar durven onze mening niet hardop verkondigen omdat we bang zijn dat het nadelige gevolgen voor ons persoonlijk kan hebben. We gaan liever feesten als verzetsdaad.
Negen maanden later volgt dan een geboortegolf.

En de angst voor de onzichtbare vijand groeit en groeit...

De auteur:
(foto: © Michiel Hendryckx)

Dimitri Verhulst (1972) werd geboren in Aalst. Hij wordt gezien als een van de grote schrijvers van de Lage Landen. Zijn werk verschijnt in meer dan twintig talen en werd bekroond met verschillende literaire prijzen.
Van de klassieker De helaasheid der dingen werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht en het boek werd verfilmd en bekroond met de Gouden Uil Publieksprijs. 
Met Godverdomse dagen op een godverdomse bol won hij de Libris Literatuurprijs. Van De laatkomer werden binnen een paar maanden meer dan 75.000 exemplaren verkocht. Ook dit boek wordt verfilmd, voor toneel bewerkt en over de hele wereld vertaald.
In 2014 verscheen zijn roman Kaddisj voor een kut.
Verhulst is de schrijver van het Boekenweekgeschenk 2015.

Koop Spoo Pee Doo bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Spoo Pee Doo 
Auteur: Dimitri Verhulst
Genre: roman
Uitgave: gebonden, 288 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, oktober 2016
ISBN: 978 90 25450 21 2
ISBN: 978 90 25450 46 5 (e/book Nederlandstalig)
ISBN: 978 90 25450 53 3 (e-book Duitstalig)
ISBN: 978 90 25450 52 6 (e-book Franstalig)
ISBN: 978 90 25450 54 0 (e-book Engelstalig)
ISBN: 978 90 25450 55 7 (luisterboek, Nederlandstalig ingesproken door Frans van Deursen)

6 opmerkingen:

 1. het woord bataclan betekent in het Vlaams de hele reutemeteut. Maar het is wel frappant dat dit woord een hele andere betekenis krijgt door de aanslag

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kende de betekenis, Ingrid. Maar ik vond het knap gedaan om het woord een plaatsje te geven in dit verhaal, daarom heb ik het vermeld. Hij had ook zootje kunnen zeggen, maar koos voor bataclan. Verhulst is een woordenkunstenaar, hij weet wat hij doet. Ik kan daar van genieten.

   Verwijderen
 2. Mooie recensie Mieke.
  Nog niks van Dimitri Verhulst gelezen.
  Toch maar eens gaan doen nu ik jouw recensie heb gelezen ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.