zondag 9 april 2017

Vandaag in de schijnwerpers: 'Een kussen van satijn', geschreven door Lucas VastenhoutEen kussen van satijn

Boekgegevens:
Titel: Een kussen van satijn
Auteur: Lucas Vastenhout
Genre: roman
Uitgave: paperback, 206 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, februari 2017
ISBN: 978 94 63381 35 2

Over dit boek:
In een ziekenhuis wacht Rutger met zijn moeder op de laatste ademtocht van zijn vader.

De verhouding tussen zijn vader en moeder komt geleidelijk in beeld door zowel schrijnende als bij vlagen tragikomische voorvallen. Gaandeweg wordt ook de moeilijke relatie van Rutger met zijn ouders steeds duidelijker. Zijn moeder vraagt echtscheiding aan als zijn tobbende vader al jaren in een psychiatrische kliniek vertoeft. Maar waarom kan ze haar ex toch niet loslaten? Vinden zijn vader en moeder elkaar alsnog?

Een kussen van satijn is een zorgvuldig en aangrijpend geschreven familiegeschiedenis. De hunkering van de vader en zoon naar liefde en het verlangen van de moeder naar aandacht is weergegeven met originele wendingen en subtiele details.

De auteur: 
(foto: Peter Vroon)

Lucas Vastenhout (Haarlem, 1942) woont in Apeldoorn. Zijn laatste beroep was hoofdanalist klinische chemie. Naast schrijven trekt hij geboortehoroscopen.

Voor Een kussen van satijn (2017), schreef hij de thriller Oordeel (2009), over genoegdoening na het overlijden van zijn kleinzoon Roy door medische missers.

Hij werkt nu aan de verhalenbundel Een koning die zijn schoenen poetste, met een aantal prijswinnende verhalen.
Volgde lessen bij de Schrijversvakschool, Amsterdam en Scriptplus, Hogeschool van Amsterdam.
(bron: Uitgeverij Aspekt)

Een kussen van satijn koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

tip: Neem maandag even een kijkje op mijn blog!

2 opmerkingen:

 1. Thema Een kussen van satijn

  Een kind wil zijn ouders gelukkig zien.
  -In hoofdstuk 6 wordt de zoon Rutger jaloers op Frederik II, een bejaarde weduwnaar en oud-hovenier, die moeders voor- en achtertuin wil opknappen. Zijn moeder is op dat moment 68 jaar en leeft inmiddels 18 jaar gescheiden van zijn krankzinnige vader.
  -Zie ook pg. 188, laatste paragraaf, waar Rutger vergeefs hoopt dat zijn vader en moeder arm in arm de Tuin van Kol gaan bezoeken.
  -Ook de laatste paragraaf getuigt van het thema, als Rutger zijn moeder een duw in richting van zijn stervende vader geeft. Even daarvoor had ze naam de naam Willem, een vroegere collega en aanbidder, laten vallen.

  Lucas Vastenhout

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.