woensdag 5 april 2017

'Beter wordt het niet' - Appetites - Een kookboek van Anthony BourdainBeter wordt het niet

Boekgegevens:
Titel: Beter wordt het niet
Auteur: Anthony Bourdain
Genre: kookboek
Uitgave: hardcover, 304 pagina's
Uitgever: Carrera Culinair, februari 2017
ISBN: 978 90 48836 99 4
Oorspronkelijke titel: Appetites
NUR: 440

Over het boek:
Beter wordt het niet is Bourdains eerste kookboek in ruim tien jaar en bevat een verzameling van zijn favoriete gerechten uit meer dan veertig jaar professioneel koken en wereldreizen. 
Na vele jaren waarin hij meer dan tweehonderd dagen op reis was, vermaakt hij zich sinds hij vader is nu vooral thuis. Het resultaat is een uniek kook- en entertainboek voor de thuiskok, met eigen recepten, gerechten die hij op zijn reizen heeft leren kennen en met een effectief culinair strijdplan.

Mijn mening:
Al jaren ben ik een fan van de televisieprogramma's van deze auteur, hij reageert op een heel andere manier dan de doorsnee-kok. Zijn verfrissend commentaar is steeds om van te smullen. 
Daarom was ik enorm blij dat ik een recensie mocht schrijven over zijn nieuwste kookboek. De favoriete gerechten van Anthony Bourdain!

Het is een heel persoonlijk boek geworden; voor in het boek wordt zijn gezin voorgesteld aan de lezer en daar lees je ook over het feit dat hij blij is dat hij pas op zijn vijftigste vader werd.

'Beter wordt het niet' is een echt kunstwerk geworden, mede dankzij co-auteur Laurie Woolever. Het omslagontwerp is van niemand minder dan Ralph Steadman, waarvan ik al een jarenlang een fan van ben. Hij ontving in 1982 De Zilveren Penseel voor zijn aandeel in Inspekteur Kaasjager.

Het boek is rijk geïllustreerd met prachtige foto's van Bobby Fisher die aan duidelijkheid niets te wensen over laten. Hierin zie je zo nu en dan letterlijk de hand van Bourdain. 

Na de inleiding vind je een overzicht van de recepten, dat ingedeeld is per gelegenheid zoals ontbijt, feest, vecht(bijzonder!), vlees of desserts zodat je snel een keuze kunt maken.
Een handig register op alfabet achter in het boek zet nog even de puntjes op de i. Hier en daar kun je een nuttige tip vinden bij een recept. Sla dat vooral niet in de wind.
Maar het belangrijkste is te vinden tussen de inleiding en het register; stuk voor stuk recepten en afbeeldingen van gerechten die de auteur zelf graag eet en die zich 'bewezen' hebben. Wanneer je zo'n gerecht op tafel zet hoef je niet bang te zijn voor negatieve reacties. Dat durf ik, na nog maar één recept gebruikt te hebben, hardop zeggen.

Veel recepten zijn geschikt voor 4 personen, maar een recept voor 8 tot 10 personen en soms zelfs meer is zeker geen uitzondering. 
"The more, the merrier"
Vooral de liefde voor koken van de auteur komt in dit boek goed naar voren; het is heerlijk om te lezen. De hele wereld ligt in dit boek aan je voeten en het lezen van de recepten, samen met het bekijken van de prachtige foto's maakt dit boek een reiservaring pur sang.

Het recept dat ik inmiddels uitgeprobeerd heb is: 
'Schelpjes met chorizo, prei, tomaat en witte wijn.' 
Alleen de titel klinkt al lekker, nietwaar?
Het was een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar.
We dronken er een frisse Pinot Blanc bij en hebben getoost op Anthony Bourdain; dat hij nog lang van het koken mag genieten en dat er nog meer moois van hem gepubliceerd mag worden!

Mijn waardering: 5/5*
De auteur:
(foto: Bobby Fisher)

Anthony Bourdain, Amerikaan, kok, schrijver, tv-presentator en wereldreiziger is bekend van zijn boeken, televisieprogramma's, lak aan conventies, grove taalgebruik, humor en gebrek aan ego. Ze maakten hem immens populair in de culinaire wereld, maar ook bij niet-foodies doet Bourdain het goed, al was het maar vanwege zijn hekel aan health freaks en ander foodbloggend volk. Maar waag het niet hem een culinaire held te noemen; die kwalificatie wuift hij briesend weg.

Beter wordt het niet koopt u bij uw lokale boekhandel of bij
bol.com
Bruna.nl
ECI.nl
Libris.nl
Ako.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.