woensdag 29 augustus 2018

Heimwee naar bloed - Dario Correnti

Wie imiteert de eerste Italiaanse seriemoordenaar?


Heimwee naar bloed

Titelverklaring: 
"Ik vraag me af of ik heimwee naar bloed zal krijgen als ik eenmaal met pensioen ben."
Marco Besana is een misdaadjournalist en denkt terug aan zijn loopbaan; hoe zijn eerste stuk op de voorpagina over een seriemoordenaar ging en misschien zijn laatste zaak ook weer. Hij vertelt stagiaire Ilaria hoe hij bloed zag, veranderde in de loop der jaren. Het veranderde voor hem van het rode, menselijke bloed naar het blauwe, kille (de kleur van inkt) bloed om over te schrijven.

Samenvatting en de hoofdpersonen:
Marco Besana bijt zich vast in wat wellicht zijn laatste zaak zal zijn als journalist. Deze zaak is van hem en niemand pakt die van hem af! 

"Hij is bezig aan zijn laatste zaak, en die is hem op deze manier aan zijn vingers ontglipt. Dat gevoel heeft hij letterlijk: dat hij niets meer in handen heeft. Waarschijnlijk heeft hij er, juist omdat het zijn laatste zaak is, te veel waarde aan gehecht. Eigenlijk heb je altijd het gevoel dat je niets in handen hebt, maar nu merkt hij het pas, of hij ervaart het anders."

Een stadje in de provincie Bergamo, Italië, wordt opgeschrikt door een gruwelijke moord. Het lijkt wel een slachtpartij: zo verschrikkelijk is de manier waarop het lichaam van de jonge vrouw is toegetakeld. 

Ilaria Piatti is een jonge, onhandige stagiaire op de krant. Piatti is nu zesentwintig. Twintig jaar geleden heeft in haar gezin ook een vreselijke misdaad plaatsgevonden; haar moeder verdween plotseling en is nooit meer teruggevonden. Haar vader werd veroordeeld en vanzelfsprekend speelt dat nog steeds in haar leven.

Niemand weet wat met haar aan te vangen, ze lachen haar uit en noemen haar 'La Piatolla', de tuthola. Maar dom is ze zeker niet; Ilaria zoekt direct contact met Besana omdat zij de manier van moorden herkent uit een zaak uit het verleden. (1870-1873)
Marco neemt haar verhaal met een korreltje zout, totdat hij hij van een bevriende politiebeambte iets doorkrijgt wat Piatti al voorspeld had.
Hebben ze te maken met een copycat die zich heeft laten inspireren door de eerste Italiaanse seriemoordenaar Vincenzo Verzeni? Want steeds wordt een mysterieuze in bloed geschreven boodschap achter gelaten: ViVe! 

De oudste van de krant en de jongste worden allebei ongeveer weggekeken op de redactie, maar ze gaan samenwerken! Vincenzo Verzeni, bijgenaamd ‘de vampier van Bergamo’, werd in de negentiende eeuw veroordeeld voor de moord op twee vrouwen en de aanranding van zes andere, waarbij hij hen beet en hun bloed dronk.
Zowel Marco als Ilaria hebben er zich nu in vastgebeten!
Zal deze enigszins onverwachte samenstelling van een duo erin slagen deze zaak op te lossen?

De structuur en schrijfstijl:
De lekker korte hoofdstukken zijn voorzien van een datum. Ook de hoofdstukken die de verhaallijn van Vincenzo Verzeni in het eerste deel behandelen, zijn gedateerd zodat vergissen niet mogelijk is. 
De stijl die gebruikt wordt is sober maar vloeiend; geen hoogdravende woorden of ingewikkelde samenstellingen, waardoor het voor een groot publiek toegankelijk is.
Er zijn veel dialogen, die heel natuurlijk van opbouw zijn.

Mijn mening:
"Heimwee naar bloed" is een spannende thriller die zich grotendeels afspeelt in het Italië van nu. De beschrijving van de omgeving en de personages is knap gedaan, waardoor je jezelf op die locatie waant, terwijl je aan het lezen bent.
Het verhaal speelt zich af in een provincie in Noord-Italië. Een gebied met de natuur om de hoek, waar de mensen vaak meer weten dan ze zeggen. Stilzwijgen is goud, ook nu nog.
Wanneer je op een bepaald moment zeker weet hoe de vork in de steel zit, wordt het niet minder spannend. Integendeel; ik bleef aan het boek gekluisterd zitten en met een glimlach las ik het laatste hoofdstuk die de groei van de protagonisten als mens goed weergeven.

"Ik sluit een vervolg met Marco en Ilaria als hoofdrolspelers niet uit omdat het een duo is dat zeker niet verveelt. Ik kijk er dan ook naar uit!" 
 Graag Gelezen


De auteur:
Dario Correnti is een pseudoniem waarachter twee auteurs schuilgaan. Nog voor Heimwee naar bloed verscheen in Italië was de internationale belangstelling al heel groot. 
Heimwee naar bloed verschijnt in zestien landen en is genomineerd voor de Premio Bancarella, een belangrijke literaire prijs. 

Boekgegevens
Titel: Heimwee naar bloed
Auteur: Dario Correnti
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 448 pagina's
Uitgever: HarperCollins Holland, augustus 2018
ISBN: 978 94 02701 61 6 
ISBN: 978 94 02755 89 3 (eBook)
Oorspronkelijke titel: Nostalgia del sangue
Vertaald door: Edwin Krijgsman

Heimwee naar bloed koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan HarperCollins Holland voor het recensie-exemplaar.

1 opmerking:

  1. Klinkt echt als een super goed boek. Deze staat nu zeker op mijn verlanglijst.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.