maandag 13 augustus 2018

Ik las: "Uitgebroed", geschreven door Pat Craenbroek

Een knap thrillerdebuut!
Uitgebroed

Boekgegevens
Titel: Uitgebroed
Auteur: Pat Craenbroek
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 330 pagina’s
Uitgever: Paris Books, juni 2018
ISBN: 978 94 92883 23 0

Het verhaal en mijn mening:
Lilith Van Winckel is gehuwd met Jim. Binnen haar huwelijk wordt ze op meer dan een manier gekweld, en verteerd door verdriet en pijn besluit ze om zichzelf voor een aankomende trein te laten vallen. Familie en vrienden zijn niet verbaasd maar daar houdt het dan ook mee op. Einde verhaal zou je denken, maar niets is minder waar...
Al snel blijkt dat er meer aan de hand is en dat de vrouw de maanden voor haar dood een plan met verstrekkende gevolgen heeft voorbereid. 

Lilith werkt bij een forensisch patholoog. De dood is een onderdeel van haar bestaan en in tegenstelling tot haar mannelijke collega's kan het volgens haar niet anders zijn dan dat de dood vrouwelijk is: 
"...ze kan snel toeslaan, soms onverwacht, maar steeds onverbiddelijk. Ze maakt vaak een einde aan een bestaan dat anders nodeloos uitgerekt wordt, ze dekt toe wat soms te lang open heeft gelegen."

Op de cover staat vermeld dat dit een literaire thriller is. Ik heb deze thriller ervaren als een beduidende psychologische thriller. De verschillende lagen en verhaallijnen zijn zonder meer geloofwaardig.
Ook de personages zijn uitgebreid uitgewerkt, waardoor ze geloofwaardig overkomen. 

In "Uitgebroed" las ik over liefde, haat, wraak,verlies en vriendschap.
Maar humor is hier zeker aanwezig:
"Ze liet een grote bloedvlek achter op de stoel van mijn wagen die ik er nadien uitschrobde. Bloed is vrij gemakkelijk uit te wassen, het gaat er vaak vlotter uit dan een glas omgegooide goede bordeaux."
Ik werd als verrassing nog even meegenomen naar de haven, de cafe's en het museum van het naburig Breskens.

De spanning en verrassende wendingen in deze thriller zijn hier en daar immens, en daarom genoot ik van de mooie woordkeuze en de zinsbouw; hierdoor blijft het toch wat zachter, menselijker.
In eerste instantie lijken de verschillende verhaallijnen niets met elkaar te maken te hebben, maar Pat Craenbroek heeft deze thriller op een ongelooflijk knappe manier uitgebroed! 
En wat een pracht van epiloog; zeg nooit: nooit!

"Uitgebroed is geen snelle thriller, maar de lagen van spanning zijn bijzonder divers; van angst door volstrekte isolatie, het niet weten wie de dader is en benauwing door gekozen eenzaamheid tot bijna diabolische wraakzucht." - Graag GelezenDe auteur:
Pat Craenbroek (geboren in Brussel, 1966) is een vrouwelijke arts die in het begin van haar carrière als gerechtsarts aan de slag was. Nu werkt ze zowel in de klinische praktijk als in de zakenwereld. Als kind won ze opstelwedstrijden en werd ze geprezen voor haar taalgevoel. Toch koos ze voor een medische loopbaan. 
Het schrijven is echter altijd blijven kriebelen en de voorbije jaren schreef ze in haar vrije uurtjes kleine stukjes bij elkaar, gewoon omdat ze dit zo leuk vindt. Toen ze alles bij elkaar bracht is “Uitgebroed” ontstaan.

(foto: website auteur)

Neem ook een kijkje op haar website.

De winst van dit boek wordt gebruikt om het fonds van de vzw Maxx  aan te vullen. Deze vzw wordt opgericht om mensen met Smith Magenis te ondersteunen.

Het Smith Magenis syndroom komt voor bij ongeveer 1 op de 25.000 – 30.000 pasgeborenen. Lees hier verder.

Uitgebroed koopt u bij uw lokale boekhandel of bij


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar en de lieve woorden voor in het boek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.