woensdag 8 augustus 2018

Ik las: 'Mijn reis met Gobi', geschreven door Dion Leonard

Hoe een man een zwerfhondje redde. Of redde het hondje de man? 

Mijn reis met Gobi

Boekgegevens
Titel: Mijn reis met Gobi
Auteur: Dion Leonard
Genre: non-fictie
Uitgave: paperback met fotokatern, 256 pagina’s
Uitgever: HarperCollins Holland, februari 2018
ISBN: 978 94 02701 02 9
ISBN: 978 94 02755 20 6 (eBook)
NUR: 402
Oorspronkelijke titel: Finding Gobi
Vertaling: Linda Jansen

Dion Leonard, een bekende Australische ultramarathonloper, nam deel aan een van de zwaarste wedstrijden ooit - tweehonderdvijftig kilometer door de Gobiwoestijn - toen hij een zwerfhondje zag. Het hondje rende met hem mee, en ze bleek een enorme doorzetter te zijn: ze hield het maar liefst de halve tocht vol. 

Leonard, die zich normaal gesproken uitsluitend met winnen bezighield, merkte dat zijn houding veranderde. Niet alles draaide meer om hem en de wedstrijd: de zorg voor het zwervertje werd ook belangrijk voor hem. Ter plekke besloot hij Gobi, zoals hij het hondje noemde, mee naar huis te nemen. Een beslissing die zijn leven veranderde. 

In Mijn reis met Gobi las ik over Leonard die vertelt over zijn moeilijke jeugd in Australië en de reden voor zijn fascinatie voor extreme sporten. Maar wat me vooral ontroerde is hetgeen ik las over wat zijn vriendschap met Gobi voor hem betekent. Tijdens het lezen merk je hoe Leonard verandert door deze vriendschap met dit kleine hondje. 

Steeds opnieuw kreeg ik een kijkje in zijn vroegere leven en samen met het fotokatern in het midden van dit boek was dat een mooie aanvulling op deze reis. Het is niet alleen een reis van punt A naar punt B, maar het is vooral een reis in Leonard zelf; zijn groei als mens komt in dit verhaal duidelijk naar voren.

Dit verhaal is aangrijpend; je hoeft niet van sporten te houden om dit verhaal te kunnen waarderen. Het is een eerlijk en ontroerend verhaal over de veerkracht die in ons zit, over vriendschap, hoop en vasthoudendheid om te redden wat je dierbaar is.

"Mijn hoofd zei dat ze mijn woorden niet kon begrijpen, maar mijn hart dacht daar heel anders over. Dit hondje wist precies wat ik bedoelde. bovendien was ik ervan overtuigd dat ze mij op haar manier vertelde dat ze er klaar voor was, wat de volgende fase van ons avontuur ook zou brengen."

Mijn reis met Gobi is een verhaal waarbij je tijdens het lezen even heel emotioneel kunt worden, maar dat is geen schande. 
Ik heb dit boek heel graag gelezen.


De auteur:
(foto: The Times)

Dion Leonard is Australiër en hij woont in Edinburgh, Schotland. Hij is nu drieënveertig jaar. Dion heeft niet alleen deelgenomen aan, maar ook gefinisht in een paar van de zwaarste ultramarathons ter wereld, waaronder de veeleisende Marokkaans Sahara, de 250 kilometer tellende Marathon des Sables (twee keer) en 250 kilometer door de Zuid-Afrikaanse Kalahariwoestijn (eveneens twee keer).

Dions laatste race door de Gobiwoestijn in China pakte heel bijzonder uit: hij raakte verslingerd aan een zwerfhondje (dat later Gobi is gedoopt) dat hem de hele week volgde en dat hun beider levens voorgoed veranderde.
(bron: HarperCollins Holland)

Mijn reis met Gobi koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:


Met dank aan HarperCollins Holland voor het toezenden van het leesexemplaar.

1 opmerking:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.