woensdag 22 augustus 2018

Lijkbloem - Anne Mette Hancock

Winnaar Beste Crimedebuut van het jaar - Deense Misdaadacademie


Lijkbloem

"Anna fantaseerde er vaak over hem te vermoorden. Om geluidloos op hem af te sluipen en met een resolute beweging het lemmet over zijn keel te halen."
Dit zijn de eerste woorden die je leest in dit spannende crimedebuut van Anne Mette Hancock.

Journaliste Heloise (je spreekt het uit als É-louise) Kaldan zit midden in een nachtmerrie: het artikel waar ze maanden aan heeft gewerkt blijkt gebaseerd op onjuiste informatie. De 'anonieme' bron blijkt aan Heloise onjuiste gegevens geleverd te hebben. Het Demokratisk Dagblad waar ze voor schrijft, is behoorlijk ontevreden over deze bijdrage over een heel bekend persoon. 
Voor het eerst heeft Heloise de gegevens niet gecontroleerd; reden hiervoor was dat ze deze bron helemaal vertrouwd heeft. De ontgoocheling is enorm; zowel over de bron als over zichzelf. Ze had moeten controleren!

Wanneer ze haar postvakje bij de redactie controleert, ligt daar een mysterieuze brief van ene Anja Kiel. Anja Kiel wordt al drie jaar gezocht voor de moord op Christoffer Mossing, een jonge advocaat. Er volgen meer brieven van dezelfde afzender waarin ze laat doorschemeren dat ze Heloise kent, maar Heloise kan zich daar niets van herinneren. Wat is de connectie, vraagt ze zich af?

We maken kennis met de eigenzinnige politieman Erik Schäfer. Wanneer er nog een moord plaatsvindt, beginnen zowel hij als Heloise in de zaak van de moord op Mossing te graven. Gaat het hier om dezelfde moordenaar of is er meer dan één moordenaar? Waarom wordt Heloise door Anna Kiel benaderd?

De keuze voor de titel van het boek wordt al snel duidelijk. Het is een heel toepasselijke titel, zoals je zult merken.

De hoofdpersonen groeien tijdens het verhaal. We leren meer over Heloise tijdens het lezen en zij leert meer over iemand uit haar verleden. 
Heloise is een unieke persoonlijkheid, niet vergelijkbaar met andere hoofdpersonen die de detective-pet opgezet hebben. Ze is nieuwsgierig, eigengereid, daadkrachtig en vooral geloofwaardig.
Het personage Anna zal je ook verbazen!
Erik Schäfer brengt de nodige humor in en het zou mooi zijn om een vervolg te zien met zowel hem als Heloise in de hoofdrol.

"Op dat moment wist ze dat haar leven voorbij was. Het passeerde niet de revue. Geen diavoorstelling die in haar inwendige dia-apparaat explodeerde, met gepatineerde jeugdbeelden van zelfgemaakte rabarbersap, swingball en campingvakanties aan de Noordzee. Geen spijt over niet uitgekomen dromen of paden die ze niet had gekozen te bewandelen.
Het was gewoon heel stil.
Nu ga ik dood, dacht ze.
Toen werd alles zwart."

Lijkbloem is een briljant debuut waarin wraak, gerechtigheid en vergeving centraal staan. Maar ook hoe iemand een label krijgt opgeplakt van de omgeving zonder dat naar de reden van het afwijkend gedrag gekeken wordt, komt in deze thriller aan de orde.

"Hancock heeft heel knap de spanning opgebouwd en weten vast te houden. Ze heeft bovendien gezorgd voor een einde dat doet watertanden naar een vervolg. Een goed geconstrueerde psychologische thriller met een zeer bevredigend slot!" - Graag GelezenDe auteur:
(foto: Hein Photography)

Anne Mette Hancock (1979) is journalist en schrijfster. Ze woont met haar gezin in Kopenhagen. Lijkbloem is haar debuut. Toen het boek in april 2017 in Denemarken verscheen, schoot het onmiddellijk naar de top van de Deense bestsellerlijsten, waar het maandenlang bleef staan.

De pers:
'Niemand wist wie Anne Mette Hancock was voordat ze ineens aan de top van de bestsellerlijsten verscheen - de plaats die gewoonlijk wordt ingenomen door grote jongens als Jo Nesbø en Jussi Adler-Olsen.'- BT

'Het is briljant. Een klassiek crimeverhaal - maar van de bovenste plank.'- AARHUS STIFTSTIDENDE

Lijkbloem koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Lijkbloem
Auteur: Anne Mette Hancock
Genre: psychologische thriller
Uitgave: paperback, 336 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Prometheus, maart 2018
ISBN: 978 90 44635 13 3
ISBN: 978 90 44635 14 0 (e-book)
Oorspronkelijke titel: Ligblomsten
Vertaling: Kor de Vries

Met dank aan Uitgeverij Prometheus voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.