woensdag 31 juli 2019

Ik las: 'Thuiskomen' geschreven door Jackie van Laren

Iedereen heeft liefde nodig


Thuiskomen

Freddy van Ee is een succesvol schrijfster die met haar twee katten in een schattig dijkhuisje in Amsterdam-Noord woont. Ze houdt er niet van om in de belangstelling te staan, maar laat zich toch door haar uitgeefster overtuigen om mee te doen aan een tv-spelletje. In het panel zit ook de beroemde Nick Jacobs, een van oorsprong Nederlandse countryzanger die vroeg in zijn carrière naar de VS is verhuisd en nu in Nederland is omdat zijn moeder zorg nodig heeft. Nick en Freddy vinden, vol verwondering, iets bij elkaar waarvan ze beiden niet hadden gedacht dat het nog zou kunnen.

De half-Surinaamse Odile Norton is opgevoed door haar alleenstaande moeder Serafina, die nooit heeft willen zeggen wie Odiles vader is. Wat Odile wel weet is dat het iemand was voor wie haar moeder meer voelde dan voor de stoet bedpartners die daarna volgde. Als Serafina ongeneeslijk ziek wordt, verbreekt Odile haar toch al slechte relatie en trekt bij haar moeder in. Samen kijken ze veel naar het tv-spelletje waarin Freddy en Nick meedoen. Het valt Odile op dat haar moeder een ongewone fascinatie heeft voor Nick; zal Serafina haar zwijgen nog doorbreken voordat het te laat is?
(bron info: Meulenhoff Boekerij)

Mijn mening:

De auteur heeft ook hier weer gebruik gemaakt van korte zinnen zonder moeilijke woorden, waardoor het verhaal heel soepel leest. Bovendien is het verwoorden van gevoelens en gebeurtenissen heel knap gedaan. Dat zijn nog maar een paar van de mooie eigenschappen van deze auteur.

In de hoofdstukken waarin we lezen over de hoofdpersoon wiens verhaallijn we op dat moment volgen, worden behalve dat personage ook de personen uitgebreid voorgesteld die met dit personage in verband staan. Dat is prettig voor de rest van het verhaal. Je weet dan over wie je leest.

Op natuurlijke manier zet de auteur een bepaalde sfeer neer:
"Hij loopt achter me aan, ploft op een stoel achter de keukentafel, aait verstrooid de rug van Sierewiet, die allemansvriend, die even langs de tafelpoot komt strijken, en kijkt dan naar me. Het is gek, maar ineens eb ik het gevoel alsof hij daar gewoon hoort, achter mijn keukentafel; alsof hij hier woont. Ik schud maar even mijn hoofd; ik zal wel nog niet helemaal wakker zijn."

In het verhaal is behalve ernst ook humor aanwezig; vaak in een enkele zin waardoor alles toch een beetje luchtiger wordt om te lezen.

Soms spat de romantiek van de bladzijden af, zonder overdreven te zijn:
" 'Goed', zeg ik, en ik voel in mijn hart dat ik dat woord nog heel vaak tegen hem zal zeggen. Waarschijnlijk, hopelijk, mijn leven lang. En dan laten we elkaar los, ik zwaai hem uit bij de voordeur en zak vervolgens als een verliefde zachtgekookte wortel tegen de deurstijl terwijl ik zijn wegrijdende auto nakijk."

'Thuiskomen' is een heerlijke roman vol romantiek en humor, liefde en verdriet, maar ook met een waarschuwende vinger naar verhoudingen. Soms zijn ze niet zoals lijkt en laten we ons toch meeslepen omdat we denken dat we niet anders kunnen.
Heb lef en durf los te laten.


De auteur:

Jackie van Laren (Amsterdam, 1968) heeft twee grote passies in haar leven: muziek en verhalen. Met de driedelige Q-serie maakte ze haar debuut als schrijfster. Daarna volgde het tweeluik Vallen en Opstaan. De eiland-serie was een groot succes.
Kijk voor een overzicht van haar werk op bol.com
Thuiskomen is haar elfde boek.

Eerder las ik van Jackie van Laren:

Thuiskomen koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Thuiskomen
Auteur: Jackie van Laren
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 352 pagina's
Uitgever: Meulenhoff Boekerij bv, juli 2019
ISBN: 978 90 22587 55 3
ISBN: 978 94 02313 38 3 (e-Book)

Met dank aan Meulenhoff Boekerij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.