woensdag 10 juli 2019

Ik las: 'De zwarte koning' geschreven door Michael Kestemont

Spannende intriges rond de koningskwestie en de Rechtvaardige Rechters


De zwarte koning

Het verhaal:

Nadat Anna toevallig getuige is van de brutale aanval op een controversieel politicus, wordt ze meegesleurd in een koortsige zoektocht door Brussel.

Een geheimzinnige kunstschat, die door de machtigste families van het land angstvallig wordt beschermd, staat op het spel.

Hoe is het koningshuis in godsnaam betrokken geraakt bij de grootste doofpotoperatie uit de Belgische kunstgeschiedenis? En wat was de rol van de enigmatische Prins Karel, die zijn broer Leopold na de oorlog moest opvolgen?

De zwarte koning onthult de spannende intriges rond de koningskwestie en de link met het verdwenen paneel van de Rechtvaardige Rechters.

Een extreem spannende pageturner voor de liefhebbers van Dan Brown.
(bron info: Uitgeverij Lannoo)

Mijn mening:

De zwarte koning begint met een terugkijk naar 31 mei, 1983. 
Op deze dag vertelt Graaf Karel van Vlaanderen op zijn doodsbed een geheim aan Koning Boudewijn.

'Niemand mag dit ooit te weten komen. Zelfs je vader is nooit op de hoogte geweest. Het spijt me dat het zo is gegaan. Maar het is nu eenmaal zo. Het was voor ieders bestwil.'
Hij drukte het kistje in de handen van zijn neef. Hij begon te vertellen en langzaam groeide de verbazing op het gelaat van de vorst. De avond viel, terwijl de zee op de achtergrond verder en verder over het strand schuimde. De grijsaard vertelde alsof hij in de kolen van een haardvuur staarde. En alsof het weer de sfeer van het gesprek aanvoelde, brak buiten een hevige storm los...

Je begrijpt dat na deze ouverture ik niets anders meer wilde dan verder lezen in deze indrukwekkende thriller!

De hoofdstukken spelen zich afwisselend af tussen het verleden en het heden.

In de hoofdstukken die zich in het heden afspelen, volg je onder meer Anna. Ze is sinds twee jaar docent klassieke talen en neemt op een dag deel aan een zang- en drinkfestijn van de studentenkring waarop ook de professoren en assistenten waren uitgenodigd. Wanneer ze naar huis gaat en uit de tram is gestapt hoort ze plotseling een luide knal. Zonder dat ze het ooit eerder gehoord had, wist ze dat dit het geluid van een pistool was. Ze kijkt om zich heen en ziet niemand, maar hoort ergens een zacht gekreun. Ze pakt haar mobiel en kiest het noodnummer waarna ze naar het slachtoffer gaat kijken. 
Hij vraagt Anna om iets voor hem te doen. Bovendien geeft hij haar iets en vraagt haar dat aan niemand te vertellen...

In datzelfde hoofdstuk lees je over een baron en een nog onbekend persoon: deze laatste is de dader van deze aanslag.
Pas op de helft van het boek lees je de achternaam van Anna: 'Vleminckx'.

Anna is ontzettend nieuwsgierig geworden nadat ze de naam hoort van het slachtoffer en nog eens goed kijkt naar wat hij haar gegeven heeft. Ze had het per ongeluk in haar zak gestoken voordat de politie kwam. Deze dame heeft lef, dat wordt al snel duidelijk.
Het is het begin van een zoektocht die Anna zich niet voor had kunnen stellen!
Ze krijgt uit onverwachte hoek hulp aangeboden.

De hoofdstukken met verhaallijnen van personages die zich in het verleden afspelen zijn goed te volgen, maar de Belgische lezers hebben hier door hun bekendheid met de taal, de regeringsvorm en volksvertegenwoordigingen een voorsprong op de Nederlandse lezers. Dat neemt niet weg dat ik het verhaal goed heb kunnen volgen.

De locaties waar een en ander zich afspeelt zijn prachtig. Het is fictie maar ik ben toch te nieuwsgierig om daar overheen te lezen. Even in Google zoeken en je ziet een mooie afbeelding van bijvoorbeeld het kasteel van Wijnendale dat ter sprake komt. Het lezen duurt op deze manier wat langer, maar de ervaring is des te mooier.

Op het eind van deze thriller werd ik verrast door een plotwending. Dit had ik helemaal niet verwacht van dit personage. In een van de laatste hoofdstukken wordt ook de titel duidelijk: De zwarte koning.
Ik heb enorm genoten van deze gedeeltelijk historische thriller, die zich grotendeels afspeelt in België maar die je ook meevoert naar Park Avenue, New York en naar Engeland!

De auteur:

Michael Kestemont is professor aan de Universiteit Antwerpen waar hij digitale tekstanalyse doceert aan het departement letterkunde. Aan de hand van kunstmatige intelligentie gaat hij na hoe computers kunnen bijdragen aan de studie van historische en hedendaagse literatuur. Zijn spraakmakende analyses wierpen al nieuw licht op het auteurschap van Karel ende Elegast, maar ook op de anonieme schrijver van het Nederlandse volkslied Wilhelmus. Op zijn academische website vind je meer informatie over deze werkzaamheden. In zijn debuut De zwarte koning laat Kestemont feit en fictie samensmelten tot een spannende thriller.

De zwarte koning koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: De zwarte koning
Auteur: Michael Kestemont
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 288 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Lannoo, juni 2018
ISBN: 978 94 01458 68 9
ISBN: 978 94 01458 69 6 (eBook)
NUR: 305


Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.