woensdag 6 januari 2021

Ik las: 'Goed Gek', geschreven door Rian Meulenbroeks

 Verhalen uit de psychiatrie


Goed Gek


Teun hoort stemmen, Niels voelt zich zo minderwaardig dat hij het liefst alleen 's nachts leeft en de prachtige jonge Faye weet niet meer hoe ze verder moet.

Wat doe je als iemand zich verward gedraagt, depressief is of suïcidaal? En wat is gek of normaal eigenlijk?

Rian Meulenbroeks (1966) geeft met dit boek een realistische en confronterende blik achter de deuren van de psychiatrie. Ze beschrijft het verdriet en de uitzichtloosheid van haar cliënten, maar ook hun humor, kracht en herstel. Tegelijkertijd laat ze de lezer de onmacht, betrokkenheid en compassie voelen die zij zelf als begeleider zo vaak ervaart.

'Goed Gek' is een lofzang op de dagelijkse praktijk en brengt met veel liefde, respect en warmte een ode aan de mensen die toevallig patiënt zijn geworden.'' - Esther van Fenema, psychiater LUMC, violist en auteur
(bron info: achterflap)


Mijn mening:

In Goed Gek komen veel emoties bij elkaar; je leest over verdriet, blijdschap, het omgaan met het bijna onmogelijke, het afsluiten van het leven door middel van zelfmoord en om niet te vergeten: humor!

De lezer maakt kennis met een aantal patiënten die de auteur ieder hun eigen verhaal laat vertellen, soms door middel van een hoofdstuk met als titel de naam van de patiënt, een andere keer door het beschrijven van een handeling, zoals roken, zingen, suïcide of cabaret. 
Deze woorden staan hier losjes achter elkaar, net alsof het niet zoveel voorstelt. 
Maar ik kan je verzekeren dat je gegrepen zult worden tijdens het lezen; je gevoelens zullen even de overhand krijgen en je zult nooit meer op dezelfde manier kijken naar psychiatrische patiënten en de mensen die hen behandelen. 

“Wat hier ook gebeurt, het is goed. Emoties mogen er zijn. Ook bij mezelf. Ik houd het ook niet altijd droog. We zijn allemaal mens en niemand is van steen.”

Zowel de pijn en angsten van de patiënten als de hoop, de onmacht en de zorgen van de begeleiders en therapeuten worden duidelijk beschreven in korte hoofdstukken. Ook jij bent nu behandeld.
Fijn, dat achter in het boek een verklarende woordenlijst staat.

Ik heb ‘Goed Gek’ graag gelezen en waardeer het met 4/5*.Lees meer over de auteur en haar werk op haar website Werken met Gekken.

Goed Gek koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Goed Gek
Auteur: Rian Meulenbroeks
Genre: studieboeken, geneeskunde, psychiatrie
Uitgave: paperback, 172 pagina's
Uitgever: Brave New Books, november 2019
ISBN: 978 94 02188 01 1Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.